Александър Николов, министър на енергетиката в кабинета Петков, не отрече,

...
Александър Николов, министър на енергетиката в кабинета Петков, не отрече,
Коментари Харесай

Александър Николов не отрече, че България е купувала руски газ след спирането на доставките, но на изгодна цена

Александър Николов , министър на енергетиката в кабинета " Петков ", не отхвърли, че след прекъсването на доставките от " Газпром " България е купувала съветски газ , само че отхвърли обвиняванията на ГЕРБ, че това се е случвало на неизгодно висока цена по. 

" Не е правилно, че страната е ощетена. Руски газ в Европа ще продължи да влиза , по този начин или другояче. " Булгаргаз " е изпълнявал поръчките от " Газпром ". Използвани са безусловно всички вероятни различни търговци . Щом ще приказваме за търговци - за какво не се упоменат всички, а единствено една или две компании? ", попита Николов.

Той посочи, че газовите количества, които България е купувала след прекъсването на доставките от " Газпром ", са били на най-изгодните тръжни цени . Според него цената, на която сме получавали газ след прекъсването на доставките, не би трябвало да се съпоставя с тази по контракта с " Газпром ", тъй като той по този начин или другояче не се извършва и това не е по виновност на България.

Николов направи и къса последователност на опциите за обезпечаване на слотове за седемте танкера, контрактувани от кабинета " Петков ".

Той посочи, че ден откакто офертата е прочетена на съвещание на Министерски съвет, е контрактуван
слот за първото карго. Според него слотът за второто карго е можел да се контракти с Турция, а идващите танкери да бъдат разтоварени на Ревитуса. Търговете за слотовете на Ревитуса обаче, са планувани по времето на служебния кабинет, посочи той.

" Когато някой понижава целеустремено количествата от дефицитна стока , той явно слага България на колене при бъдеща обстановка. Трагедията на всичко това е, че секторът има доста дълъг лаг във времето. Двумесечно безхаберие в този момент, ще докара до доста тежки последици. ", сподели Николов.

По думите му заплащането в рубли към " Газпром " не е проблем единствено по себе си, само че механизмът, разказан от съветския снабдител, е извънреден проблем за нашата страна.

" Не сме имали срещу работа с " Газпром " или който и да е различен снабдител. Въпросът е да не се фаворизира който и да е снабдител. " Газпром износ " е третиран като всеки различен оператор. Няма нито едно нарушаване от наша страна. Сега " Булгаргаз " е в извънредно мощна позиция при възможен арбитраж. Когато се водят договаряния, е добре да имаш няколко други възможности . Затова последните месеци избягвах да споделям " Никога повече! ". Когато има очевидна военна експанзия, не е разумно да се водят договаряния за дълготраен контракт, тъй като комерсиалните условия няма да са удобни за България. Сигурността на доставките също е значима - нужно ли е да се повтаря това, което се случва сега в 18 европейски страни по света? ", попита Николов.

Той добави, че би трябвало да се гледат потоците на парите, а през интервала 2010-2020 те са се движели на североизток.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР