Александър Миланов: И българите, и политиците се гнусят от въпроса

...
Александър Миланов: И българите, и политиците се гнусят от въпроса
Коментари Харесай

Децата ни взимат наркотици във все по-ранна възраст, срам ни е да признаем за проблема

Александър Миланов: И българите, и политиците се гнусят от въпроса за опиатите

Използването на опиати е недостатък измежду децата. Проучване у нас демонстрира, че близо 15% от учениците са употребявали наркотични субстанции, като максимален дял от тях са употребявали марихуана, амфетамини и кокаин.

"Проучване, което Националният фокусен център прави, както и изследване на Европейската комисия във връзка с достъпа до опиати, демонстрират, че в България междинната възраст, в която децата стартират да използват разнообразни форми на опиати, е 14 години. Това са наркотични субстанции и достъп до тях измежду учещите. Ако стартираме да изследваме други рискови групи на младежи, които не са обхванати от учебната система, се допуска, че възрастта може да падне и до 12-13 години ", съобщи Александър Миланов от Националната пациентска организация в ефира на

На въпроса каква част от младежите използват повече от един опиат, той отговори, че това са 2,6% от всички интервюирани младежи в проучването. По думите му използването на композиция от две или повече наркотични субстанции е присъща за близо 3%,

14-годишните стартират с инхаланти – божествен газ, ацетон, лепила, а 15-годишните стартират с канабис, синтетични и халюциногенни опиати. Според изследването първата приложимост на стимуланти като кокаин, амфетамин, метаамфетамин и екстази стартира приблизително на 16 години.

"По-притеснителното е, че новите дизайнерски опиати стигат до близо 3% от изследваните деца. Учениците използват най-много новите опиати под формата на растителна примес за пушене, а с тях се доставят от дилър, другар или съученик. Има много разнообразни нови опиати, които са налични. Европейският отчет за опиатите през 2021 година показва, че са следени над 300 типа опиати, които могат да се употребяват като опиати ", твърди Миланов.

Гостът бе запитан за какво не престават да липсват стратегии за предварителна защита на зависимостта от опиати. Той отвърна, че хората, които са подвластни от опиати в България, не са комфортни и лицеприятни и са натиквани в най-невъзможно наличните места, тъй като във връзка с опиатите в България имаме сериозна стигма, за разлика от Европа.

"В България ние третираме употребяващите опиати като нарушители, вместо да ги третираме като жертви и вместо да гледаме на тяхното положение като на болестно, тъй като използването на опиати в дълготрайна форма е болестно положение, а не закононарушение. Трябва да създадем всичко допустимо като общество да се погрижим за хората да се излекуват, вместо да ги наказваме. Защо няма стратегии за предварителна защита и няма стратегии за грижа? Защото ни е позор, и българите, и политиците се гнусят от въпроса за опиатите ", разяснява Миланов.

Основният му извод е, че сме изправни пред доста комплицирана обстановка с опиатите, която се характеризира с огромна досегаемост и огромно многообразие в моделите и използването им, като от ден на ден е притеснителна появяването на нови фалшифицирани артикули.

"Ние живеем в една свободна страна, в която достъпът до опиати е доста елементарен, само че в случай че не овладеем тази вълна, ще имаме доста съществени проблеми в бъдеще ", заключи Миланов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР