Александър КОНСТАНТИНОВ За да анализирам бюджетната прогноза, развита от общинската

...
Александър КОНСТАНТИНОВ За да анализирам бюджетната прогноза, развита от общинската
Коментари Харесай

Следващият кмет - с вързани ръце заради празна хазна



Александър КОНСТАНТИНОВ

За да проучвам бюджетната прогноза, развита от общинската администрация на 108 страници отчет до Общинския съвет, ще се позовавам единствено на данните от документа.

Общината предвижда локалните доходи през идващите 3 години да се движат в границите на постигнатото от 2016 година и предстоящото за 2017 година Собствените доходи са ориентировъчно към 120 млн. лева годишно, като се резервират постигнатите равнища на данъчните и неданъчните доходи. В взаимозависимост от изплащаните заеми и налози, които се приспадат непосредствено от приходите, се понижават и локалните разноски. Например, при планувани локални разноски за 2017 година от 150 млн. лева, за 2019 година се предвиждат 108 млн. лева, а за 2020 година – 100 млн. лева?! Ако не се сещате, 2020-а ще е и първата година от ръководството на идващия кмет.

Разбира се, свиването на заложените разноски дава отражение във всички сфери на работа на общината. В някои от тях данните са фрапиращи и стряскащи, както демонстрира Таблица 1:

Таблица 1:

Дейност 2017 2019 2020

млн. лева млн. лева млн. лева

Текущ ремонт 14 4 7

Основен ремонт 33 8 0

Нови ДМА 10 0 0

Тези данни демонстрират, че финансовата стратегия се свива внезапно през 2018 и 2019 година, а през 2020-а въобще няма да има такава. За съпоставяне, за 2017 година финансовата стратегия е планувана за над 60 млн. лева Текущият ремонт през последните 10 години в никакъв случай не е бил по-малко от 10 млн. лева, В момента администрацията възнамерява, че през 2019 и 2020 година няма да се ремонтират дупките по улиците, няма да се ремонтират тротоарите и да се асфалтират булевардите. Това са главните разноски по настоящ ремонт.

Интересна е прогнозата и за заемите. Усвояването на заема от Европейска банка за възстановяване и развитие е планувано да завърши през 2019 година с последните 3 млн. лева и да стартира да се изплаща през 2020 година с първите 3 млн. лева Това демонстрира, че в проектите на общината за ремонта на Коматевско шосе, " Руски " и " Шести септември " и строителството на бул. " Северен ", финансирани от заема, е планувано строителството да продължи през цялата 2018 година и да приключи през 2019 година

Друг забавен индикатор за финансовото бъдеще на общината е наличните при започване на година средства по сметките на общината. През тази година бюджетът стартира с съвсем 30 млн. лева, налични по другите сметки. За идващите три години въобще няма планувани такива суми. Ако е вярна тази сметка, общината при започване на идващите бюджетни години ще е изпразнила до дъното градската хазна.

Това, несъмнено, не е допустимо, само че е показателно какъв брой е мъчно на финансистите да сформират точни прогнози освен това ръководство на финансите на общината. Те или трябват да кажат истината за финансите през идващите години, или да се мъчат да сглобят допустима картинка, която да скрие истината. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР