Александър Боричич, президентът на Европейската конфедерация CEV, пристигна във Варна

...
Александър Боричич, президентът на Европейската конфедерация CEV, пристигна във Варна
Коментари Харесай

Александър Боричич: Гостоприемството на България е на най-високо ниво

Александър Боричич, президентът на Европейската конфедерация CEV, дойде във Варна за два от осминафиналите на Европейското състезание. Първият във волейбола на Стария континент гледа дуелите Словения – Турция (3:2) и Украйна – Португалия (3:0) в компанията на Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, и Ренато Арена, първи вицепрезидент на CEV.
Боричич даде извънредно изявление пред формалния уебсайт БФ Волейбол в Двореца на културата и спорта.

- Г-н Боричич, какви са усещанията ви от Европейското състезание до момента?

- На първо място желая да благодаря на българската федерация за прелестната организация. Гостоприемството е на най-високо равнище. България способства извънредно доста за волейбола в Европа.

- Какво казахте на господин Ганев по време на мачовете?

- Че всичко е по най-хубавите стандарти на Европа. Много съм благополучен, че съм тук. Поздравих моя другар господин Ганев за всичко, което е свършено към европейското състезание. Очевидно е, че в българската федерация се работи вярно и се влага в бъдещето. Доказателство са триумфите на националните тимове при подрастващите. Това са най-добре вложените пари за бъдещето. 

- Почти всяка година България провежда огромен интернационален волейболен шампионат. Мислите ли, че се утвърдихме като добър хазаин?

- Много сме удовлетворени от България. И освен от вас. Обиколих всички градове, където тази година е Европейското състезание. Навсякъде организацията е доста добра. В CEV сме радостни, че страните дават толкоз доста, с цел да мине всичко по вода.

- Балканските страни се показват доста мощно. С какво успяхме да повишим равнището на волейбола в нашия район?

- Ще стартира преди всичко с финала на европейското състезание за дами. Играха Турция и Сърбия. Не знам кои ще стигнат до мача за купата при мъжете, само че напредъкът е забележим. Във волейбола са значими най-много резултатите, само че не по-малко и организирането на огромни надпревари. Надявам се, че когато приключи мъжкото европейско състезание, ще сме видели двата най-хубави континентални шампионата в цялата история.

- Гледахте онлайн четвъртфинала при дамите България – Нидерландия във Флоренция. Какво мислите за вашите тимове?

- Нивото във всички европейски страни се покачва. Най-хубавото е, че всеки се старае да се развие. Всеки желае да е конкурентен на останалите.

- Следващия уикенд CEV провежда галавечер по случай 50-годишнината си в Рим. Какво е най-голямото достижение в последния половин век?

  - 50 години е доста добър мотив да бъде отпразнуван уместно. Ще си спомним много неща от предишното, ще отдадем заслуженото на постигнатото до момента. Разбира се, най-добре ще се помнят мачовете от сегашните европейски шампионати. Мисля, че най-хубавото нещо е фактът, че равнището на волейбола на континента се увеличи. Инфраструктурата също е доста по-добра.

- Какво би трябвало CEV да усъвършенства в работата си в близко бъдеще?

- Искаме да покачваме равнището на европейските шампионати. Същото по този начин и на Шампионската лига. Искаме европейските тимове да са най-силни на олимпийските игри и на международните шампионати. 

- Известен сте като огромен другар на българския волейбол. Кога да ви чакаме още веднъж?
  - Съвсем скоро. В София ще има европейска спогодба, на която ще участват 160 треньори. За мен ще бъде изключителна наслада да бъда измежду тях. И да гостувам още веднъж в България.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР