Албанската Albgaz и българската Овергаз инк. подписаха в Тирана меморандум,

...
Албанската Albgaz и българската Овергаз инк. подписаха в Тирана меморандум,
Коментари Харесай

"Овергаз" ще работи с Albgaz за нов енергиен коридор

Албанската Albgaz и българската Овергаз инк. подписаха в Тирана меморандум, който планува двете компании да си партнират по планове за нашарване на доставките на природен газ на Балканите.
„ Този меморандум затвърждава уговорката на Албания да обезпечи достъп до газови планове като LNG Vlora, като по този метод хвърля светлина върху околните бъдещи оптимистични сюжети “, разяснява основният изпълнителен шеф на Albgaz Арбер Аврами. Подписването на съглашението с сътрудниците от Albgaz е първа стъпка в районното съдействие за диверсификация на доставките на газ за Балканите “, каза Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз ". 

LNG Vlora е планът за създаване на газов терминал в албанския град Вльора. " Това е значим миг за един от нашите огромни и стратегически планове за газификация на Албания, отнасящ се до плана за топлоелектрическа централа във Вльора за частта за газификация на плаващото пристанище, което би трябвало да бъде издигнато във Вльора, уточни албанският министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку.  А министър председателят Еди Рама посочи: " Това е основна стъпка към реализирането на визията Албания да стане чист експортьор на сила до 2030 година, а точно доставки на газ през новия терминал, който би трябвало да бъде издигнат във Вльора и който към този момент притегля огромен интерес ", сподели Рама. 

„ Целта е с напъните на частни компании и със мощна поддръжка от албанското и американското държавни управления да бъде основан нов енергиен кулоар, който да помогне на всички балкански страни, както и на Украйна и Молдова, да понижат зависимостта си от съветски природен газ “, уточни Матю Брайза, член на борда на " Овергаз ". 

А Стивън Пейн, президент на Linden Energy, уточни:  Като една от американските компании, участващи в районната търговия с газ на Балканите, сме развълнувана да създадем тази първа стъпка като част от Overgas в партньорство с Albgaz “ (Linden е акционер в " Овергаз ", а американската компания е притежател на 10% от потенциала на Междусистемния газопровод Гърция-България (IGB).

" Балканският район е един от най-уязвимите във връзка с неналичието на енергийно многообразие и подписването на този меморандум за съгласие е мощна стъпка в вярната посока. Във време на огромна неустановеност на европейския енергиен пазар аз се гордея, че съм част от екип, който се занимава непосредствено с този проблем ", изтъкна бившият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, който в този момент е ръководител на Консултативния съвет на Linden Energy.

 

Albgaz  е учредена през 2017 г.  Тя е 100% държавна компания, който реализира преноса и разпределението на природен газ в Албания. 

Овергаз , основана през 1991 година, е най-голямата българска частна компания в бранша на природния газ и водач в създаването и даването на инфраструктурни услуги в региона на газификацията. Овергаз Инк. АД е най-големият самостоятелен снабдител и търговец на природен газ на пазара и първият, който получава достъп до инфраструктурната мрежа, проправяйки пътя към либерализацията на пазара.

Linden Energy е основана в САЩ компания за енергийно развиване. Основана през 2013 година от Стивън Пейн. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР