Аквариум и технологична фирма в щата Масачузетс разработват съвместен проект

...
Аквариум и технологична фирма в щата Масачузетс разработват съвместен проект
Коментари Харесай

Преброяването на китовете от космоса ще спомогне за тяхното съхраняване като вид

Аквариум и софтуерна компания в щата Масачузетс създават взаимен план за запазване на китовете посредством налюдение от космоса, предава Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Аквариумът " Ню Инглънд " в Бостон и компанията " Дрейпър " от Кембридж са уверени, че съхраняването за бъдещите генерации на тези морски колоси се нуждае от нови, високотехнологични решения. За задачата ще бъдзат употребявани спътници, сонари и радари, с цел да могат учените да добият по-точна визия за броя на китовете, обитаващи океаните. Проектът носи названието " Преброяване на китовете от космоса ".

В него ще се употребяват най-различни източници на данни - от тези, предоставени от Европейската галактическа организация, до любителите-радиооператори, с цел да се изготви подробна карта на придвижването на китовете в океаните. Екипи природозащитници ще могат по-късно да реализират директни наблюдения на тези морски бозайници и тяхното местонахождение.

Проектът е получил финансиране от 1 милион $, като той ще се осъществя в продължение на няколко години. Досега въздушното наблюдаване беше най-разпространеното за следенето на китовете в океаните. Но този способ е прекомерно безценен и зависи от метеорологичните условия.

В новото броене ще бъдат изполбзвани особено създадени логаритми, зада се обработят всички получени данни,така че ще може да се реализира световно следене на напредването на китовете. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР