Акушерската професия е подценена в България и е крайно време

...
Акушерската професия е подценена в България и е крайно време
Коментари Харесай

Милка Василева: Защо няма автономни акушерски практики, които да предлагат услуги, финансирани от НЗОК

" Акушерската специалност е подценена в България и е извънредно време да се признае самостоятелната роля на българската акушерка ", написа в пост в обществените медиии ръководителят на УС на Българската асоциация на експертите по здравни грижи Милка Василева . Обръщението и е навечерието на  21-ви януари -  Деня на родилната помощ .
" За своята специалност и посветеност акушерките припомнят публично 3 пъти в годината – на 8-ми януари, на 21-януари и на 5-ти май – интернационалния ден на акушерката. И макар изказаните благодарности от хората и от формалните институции, те не се усещат оценени ", написа в поста си Василева и пита:
Защо дамите нямат директен достъп до акушерка по своя преценка?
Защо съществува боязън от обикновено раждане? Защо няма а втономни акушерски практики, които да оферират услуги, финансирани от НЗОК?
Обществото би трябвало да се раздели със остарели схващания, че акушерката е единствено асистент на лекаря. Ако желаеме в действителност да сме в благозвучие със международните цели за стабилно развиване и еднакъв достъп до здравни грижи, би трябвало да се признае самостоятелната роля на българската акушерка, която има модерно университетско обучение , съществено продължаващо образование и голяма обич към сложната специалност.

Обществото е дебитор на специалността акушерка и е настъпил финален исторически късмет за смяна в името на здравето на българските дами, а точно:

- почтено възнаграждение на труда
- приемане на стандарти за акушерски грижи и добра процедура

- регламентиране на самостоятелни акушерски практики, които оферират услуги, финансирани от НЗОК.

Надяваме се, че ръководещите ще се замислят и ще подхващат стъпки за реализиране на задачите, с цел да останат акушерките в България ".

Това е част от мнението на ръководителят на УС на Българската асоциация на експертите по здравни грижи .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР