Актьорската гилдия е потресена от трагичната смърт на актрисата Емилия

...
Актьорската гилдия е потресена от трагичната смърт на актрисата Емилия
Коментари Харесай

Артистите в шок от смъртта на Емилия Ованесян, която изгоря в пожар

Актьорската колегия е потресена от трагичната гибел на актрисата Емилия Ованесян, която загина при пожар тази нощ в Смолян. Огънят е тръгнал от нейния апартамент в новия център на града.

67-годишната носителка на " Аскеер " е починала в пламъците, преди още те да бъдат потушени.

На място са пристигнали три противопожарни автомобила. Живеещите в блока са евакуирани. Пострадали са още четирима души, които са обгазени. Те са настанени в ОАИЛ на МБАЛ-Смолян. Няма заплаха за живота им, споделиха от отделението.

За аргументите за пожара се води следствие.



Емилия Ованесян в ролята на Аркадина в „ Чайка “ от Антон Чехов, режисура Илиян Николов. Тази роля й донесе „ Аскеер “ през 1994 година за „ Водеща женска роля “

Емилия Ованесян отдаде целия си креативен път на Смолян и Родопския трагичен спектакъл. От театъра оповестиха тридневен печал. " Емилия отдаде целия си живот на театъра. Скърбим за Емилия! ", съкрушени са от трупата. 

Няма различен артист, който да е свързал толкоз неразривно своята креативна орис със Смолян и Смолянския спектакъл, както Емилия Ованесян.



Емилия Ованесян в ролята на Бланш в пиесата „ Трамвай Желание “ от Тенеси Уилямс, режисура Крикор Азарян

Емилия Ованесян е родена през 1957 година в Пловдив. 
Завършила е " Актьорско майсторство за куклен спектакъл " в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ” през 1980 година в класа проф. Атанас Илков. През 1994 година получава “Аскеер ” за ролята си в “Чайка ” от А. П. Чехов.



Емилия Ованесян в „ Нора “, реж. Иван Караджов

 

Когато Министерството на културата закри през 2010 година Родопския трагичен спектакъл посредством сливането му с Пловдивския спектакъл, Емилия не се завърна в родния си град, а остана в Смолян. За да се бори за възобновяване на Родопския трагичен спектакъл. И в последна сметка Родопският спектакъл бе възобновен.

Десетки артисти и режисьори показаха скръбта си от трагичната кончина на актрисата и споделиха, че са шокирани от гибелта й.

Министърът на културата Кръстю Кръстев също разяснява и трагичната гибел на актрисата Емилия Ованесян, с която са работили през годините.

„ За мен това е огромна персонална покруса. Тя беше една от огромните български актриси, която посвети живота си на Смолян и смолянската аудитория.

Много неща приказват за нейната класа като актриса, имаше положителното отношение на всички сътрудници и почит от работата, която вършеше. Най-достойното беше, че остана в Смолян.

Това са хората на културата, които би трябвало надълбоко да почитаме “, сподели той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР