Актуалното разследване на ексцентричния детектив Корморан Страйк от романа Тревожна

...
Актуалното разследване на ексцентричния детектив Корморан Страйк от романа Тревожна
Коментари Харесай

Десет от най-чаканите книги през 2021 година

Актуалното следствие на ексцентричния детектив Корморан Страйк от романа „ Тревожна кръв “ е измежду най-чаканите заглавия през 2021 година, заяви екипът на издателство " Колибри ".

На базата на запитвания от читатели по отношение на идни заглавия и създатели издателството изготви лист с 10 книги, които се чакат с неспокойствие от българската аудитория.

Съдейки по огромния интерес към идните заглавия от " Колибри " позволяват, че може би тревогата, която ни връхлетя през 2020 година, е правопропорционална на желанието за четене. И ни показват Топ 10 на най-нетърпеливо чаканите книги през 2021 година:

№1 „ Тревожна кръв “ от Робърт Галбрейт

Това е петата подред книга, подписана от Робърт Галбрейт, псевдоним на вездесъщата Дж. К. Роулинг.

Частният детектив Корморан Страйк е на посетители при околните си в Корнуол, когато към него се обръща жена с молба да проверява безследното изгубване на майка ѝ Марго Бамбъро през 1974 година.

№2 „ Кишот “ от Салман Рушди

„ Кишот “ е актуален прочит на „ Дон Кихот “ в духа на късния постмодернизъм.

По-дързък от всеки път и безпощадно язвителен към известната модерна просвета и нейната пагубна долнопробност, Салман Рушди повежда читателите си на шеметно странствуване из един свят, на ръба на нравствения и нравствен крах.

№3 „ На дамите – от сърце “ от Исабел Алиенде

Почитателите на латиноамериканската хала ще оценят високо тази нонфикшън книга за нетърпеливата обич, дълголетието и положителните вещици, написана през март 2020 година, по време на карантина.

Алиенде споделя своя мироглед за феминистката гражданска война, „ може би най-важната, най-дълбоката в историята на човечеството “.

№4. „ Тъмна гора “ от Лиу Цъсин

След бестселъра „ Трите тела “ идва ред на книга 2 от хитовата научнофантастична трилогия „ Земното минало “.

И във втората част Лиу построява история с голям брой пресечени сюжетни линии, създавайки разностранна картина на едно общество, изправено пред невиждана опасност.

№5 „ Деца мои “ от Гузел Яхина

Тя се трансформира в литературна сензация още с дебютната си книга „ Зулейха отваря очи “, която споделя потресаваща история от интервала на разкулачването и колективизацията в Русия.

А „ Деца мои “ е новият ѝ, не по-малко разтърсващ разказ за любовта, саможертвата и страданието, за творчеството и политическите превратности.

№6 „ Загадката на стая 622 ” от Жоел Дикер

Този диаболичен трилър е основан с прецизността на швейцарски часовник. Жоел Дикер най-сетне ни води в своята татковина Швейцария, с цел да опише за полицейско следствие, в което са намесени любовен триъгълник, принуждение, изменничества и злоба.

Не очаквайте зрелищен поврат на финала, тъй като обратите в тази книга са на всички места, а истината е безусловно непроницаема.

№7 „ Дъщерята на часовникаря “ от Кейт Мортън

Според рецензията това е най-амбициозното произведение на Кейт Мортън до момента, позната у нас с бестселъри като „ Забравената градина “ и „ Къщата край езерото “.

Мечтателното изложение звучи с гласа на Птичето, дъщерята на часовникаря – свидетелка на трагични събития от предишното, изплъзнала се от властта на времето.

№8 „ Тимбукту “ от Пол Остър

„ Тимбукту “ е невероятен роман за любовта. Това е историята на едно занимателно пътешестване, показано през погледа на помияра господин Боунс, правилен другар на Уили Г. Кристмас - изтерзана душа и стихотворец, чиято глава е цялостна със личната му непубликувана лирика.

№9 „ Непознатата щерка “ от Елена Феранте

След изключителния триумф на „ Дни на самотност “ фамозната италианска писателка основава романа „ Непознатата щерка “, който не е издаван у нас до момента.

Проницателна и откровена до болежка, книгата изследва спорните страсти, които ни свързват с нашите деца.

№10 „ Сладко възмездие ООД “ от Юнас Юнасон

Гответе се за урок по колониализъм и пиперливи смешки с капитализма, света на изкуството и алчността.

Всичко това в компанията на Оле Мбатиан-младши, боец на масаите, Кевин, негов нещо-като-син, Агнета, онеправдана някогашна брачна половинка, и Йохан, безсъвестен рекламист от Стокхолм, основал компания, профилирана в отмъщения.

Междувременно от издателство " Колибри " дават обещание на читателите още доста скъпи и вълнуващи заглавия от разнообразни жанрове и категории.

Сред тях е “Infinity in a Reed ” („ Безпределното в тръстиков филиз “), едно от най-награждаваните испански издания през последните две години.

Спрягана като „ книжовен опиат “ и „ същинска детонация на гений “, книгата на Ирене Вайехо е удостоена с премия „ Критично око “ 2019, премия „ Búho “ за най-хубава книга на 2019 година, присъдена от Арагонската асоциация на приятелите на книгата, Награда на испанските книжарници за най-хубава нонфикшън книга за 2020 година и още доста оценки.

През пролетта се задава и нова порция досетливост и провокативни наблюдения от превъзходната Дубравка Угрешич.

" Щефица Цвек в челюстите на живота " обиграва клишета и стандарти на тривиалната литература и просвета с доста подигравка, самоирония и въображение. Един ексцентричен метод към писателското изкуство, изцяло в стила на Угрешич.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР