Актуализирани са критериите за оценка на разпространението на COVID-19 в

...
Актуализирани са критериите за оценка на разпространението на COVID-19 в
Коментари Харесай

Здравното министерство отчете свършеното до момента

Актуализирани са критериите за оценка на разпространяването на COVID-19 в съответните страни и слагането им в цветови зони. Актуализирани са ограниченията, които се ползват по отношение на идващи на територията на страната и са свързани с съответни здравни изисквания;

Предприети са дейности за доставка на ваксини против COVID-19 на държавно равнище посредством подписване на съглашения за доставка на 4 типа ваксини - аденовирусна, иРНК, антигенна и инактивирана;

Своевременно са направени инструкции до районните здравни инспекции по отношение на обмисляне на дейностите по надзора и ваксинопрофилактиката на COVID-19 и провеждането на граничен здравен надзор.

Създадена е опция за използване на така наречен „ зелен документ “ за допускане на разнообразни публични места и осъществяване на действия, както и за работа в приюти, лечебни заведения за болнична помощ и домове за остарели хора, пишат още в отчета си от здравното министерство.

Извършено е изменение в дефиницията за „ доказан случай на COVID-19 “. Допълнена е заповедта на министъра като е включено в допълнение определение за „ още един доказан случай “. За лицата, срещнали се за повторно с вируса, е основана опция да получат Цифров Коронавирус документ или Удостоверение за преболедуване.

Осигурени са бързи антигенни проби за деца, с цел да могат да се върнат на учебно заведение.

Изготвен е Годишния отчет за 2020 година за положението на здравето на жителите и доклад за осъществяването на Националната здравна тактика 2020. Докладът проучва здравното положение на жителите през съответната година, достигнатите равнища на индикаторите, характеризиращи това положение, както и осъществените действия и средствата, които за изразходвани, за осъществяване на главните цели и задания в региона на опазването на здравето.

С цел прекратяване на порочната процедура в процедурите по обжалване на експертните решения на ТЕЛК експертизата да се връща неведнъж от НЕЛК към ТЕЛК, от Министерство на здравеопазването са изпратили Указание на министъра на опазването на здравето за използване на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи.

Продължава работата по правене на Национален антираков проект, в който ще бъдат планувани ограничения във връзка с онкологичните болести в четирите основни области: предварителна защита, ранно разкриване, диагностика, лекуване и възстановяване качеството на живот на пациентите с рак. За задачата е основана работна група.

Продължава работата по Националния проект за битка с инсулта. Заложените в него цели са свързани с понижаване на смъртността и инвалидизацията от мозъчно-съдови болести.

Целият доклад
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР