Актуализацията на Държавния бюджет влиза на първо четене в парламента.

...
Актуализацията на Държавния бюджет влиза на първо четене в парламента.
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета влиза в парламентa, ето какво предвижда тя

Актуализацията на Държавния бюджет влиза на първо четене в Народното събрание. По традиция депутатите би трябвало да стартират с разглеждането на парите за здраве, както и с бюджета за публичното обезпечаване.

Слави Трифонов към този момент разгласи, че " ИТН " ще поддържа единствено обществената сметка, а от Движение за права и свободи дадоха поръчка, че няма да поддържат текстовете на първо четене.

Промените плануват незабавен пакет

от антикризисни ограничения,

ориентирани към понижаване на отрицателните последици от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите, надлежно възходящия инфлационен напън в страната.

Придържайки се към философията, следвана при актуализацията на бюджета през 2021 година, държавното управление планува опазване на целевото равнище на салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) като % от Брутния вътрешен артикул (БВП) непроменено по отношение на плановете към първичния ЗДБРБ за 2022 година, като главната част от нужния запас за пакета антикризисни ограничения ще бъде гарантиран за сметка на по-високи доходи над заложените в проекта за годината в сходство с променените макроикономически упования в обновената прогноза на Министерството на финансите и по-високи от предстоящите приходи по сметката за средства от Европейски Съюз на Националния фонд.
 В
В " окото " на политическата стихия. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с какъв брой?

Финансовият министър чака в пленарна зала " депутатите да проявят разсъдък "

Антикризисните ограничения, за които е реализиран политически консенсус при извършените съвещания сред съдружните сътрудници, плануват усилване на държавната поддръжка в две съществени посоки - ограничения за поддръжка на бизнеса и пакет от обществени ограничения. Предвидени са разнообразни по темперамент принадлежности и механизми на поддръжка, в това число нарастване на размера на данъчното облекчение за деца, въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност за доставката на самун за период от една година, отплата за физическите лица, крайни консуматори на горива, освобождение от данък на електрическата сила и природния газ, понижаване на ставката на Данък добавена стойност за доставките на природен газ и на централно отопление, понижаване на размера на законната рента при веселба при физическите и юридическите лица и не на последно място поддръжка за най-уязвимата група в обществото за повишаването на стоките от първа нужда.

В бюджета за държавното публично обезпечаване е заложено, по този начин обсъжданото нарастване на пенсиите в страната.

Какво нарастване на пенсиите от 1 юли,

планува актуализацията?

От идващия месец всички пенсии за трудова активност, отпуснати преди 31 декември 2021-а да бъдат осъвременени с 10%. За тези пенсии, изплащаните до 30 юни така наречен " коронавирус добавки " и самостоятелни обезщетителни суми, представляващи разликата сред прихода от пенсия през декември 2021-а и януари 2022-а се включват в размера на получаваната пенсия за трудова активност след използване на осъвременяването с 10 на 100.

За пенсиите за трудова активност, отпуснати сред 1 януари и 30 юни 2022-а " коронавирус добавките " ще се включват в размера на пенсиите.

За пенсиите отпуснати след 1 юли тази година също се планува включване на 60 лв. в размера на пенсията.

Минималният размер на пенсиите за застрахователен стаж и възраст се усилва с 26,2% - от 370 лева на 467 лв.. А оптималният - с 33,3%, от 1500 лева на 2000 лв., планува още актуализацията.

В нея е заложено също и предвижданото нарастване на пенсиите за напреднала възраст - от 170 лева на 247 лева (45,3%).
 Липсата на актуализация усилва бюджетния остатък
Липсата на актуализация усилва бюджетния остатък

При служебното държавно управление се усъвършенства и събираемостта

А от 1 октомври?

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 2000 лева на 3400 лв. (увеличение от 70%).

Що се касае до пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на 2021-а, те ще се преизчислят, като средномесечният застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията, се умножи с самостоятелния коефициент на лицето към 30 септември 2022 година, умножен със съответния % за годините и месеците застрахователен стаж. Например за пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 година ще се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната за 2007-а, който е 398,17 лв.. Като размерът на по този начин отпусната пенсия ще се усилва за всяка календарна година, идната годината на разпределяне на пенсията с %, който е еднакъв на по-високия от: % на повишаване на осигурителния приход или % на повишаване на показателя на потребителските цени през миналата календарна година. Така пенсиите, отпуснати до края на 2007 година, размерът ще се усилва с процентите по предходното тримесечие за всяка календарна година след тази дата.

В случаите, при които преизчисленият размер на пенсията към 30 септември 2022-а не са равни, пенсията се дефинира в по-високия размер.
 0% Данък добавена стойност за хляба, безкрайно количеството гориво с отстъпка: Какви са окончателните антиинфлационни ограничения на държавното управление?
0% Данък добавена стойност за хляба, безкрайно количеството гориво с отстъпка: Какви са окончателните антиинфлационни ограничения на държавното управление?

Минималната пенсия от 1 юли става 467 лв.

В резултат от тези промени - от 1 юли междинната пенсия на един пенсионер се чака да нарасне с 23,2% до 666 лв.. През октомври 2022-а се чака междинният размер на пенсиите за страната да нарасне със 7,8% по отношение на юли - до 718 лв., спрямо юни 2022-а нарастването ще възлиза на 32,9 на 100 без отчитане на спомагателните суми и с 18% с тяхното отчитане.

Актуализацията на бюджета

се постанова на фона на все по-осезаемото повишаване на храната, горивата, енергийните източници. И в случай че пандемията донесе по-скоро поевтиняване на издръжката на живот, войната в Украйна ни донесе ударна инфлация. Според националната статистика инфлацията за април по отношение на март е 2,5 на 100, а от началото на годината (април 2022 година по отношение на декември 2021 г.) е 7,8 на 100, до момента в който годишната инфлация за април 2022 година е 14,4 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР