Актуализацията на бюджета на НЗОК мина първо четене в парламента,

...
Актуализацията на бюджета на НЗОК мина първо четене в парламента,
Коментари Харесай

Спор провали ли се ГЕРБ за пандемията беляза актуализацията на здравния бюджет

Актуализацията на бюджета на НЗОК мина първо четене в Народното събрание, като главният спор се завъртя към въпроса дали третото държавно управление на Бойко Борисов се е провалило с ръководството на пандемията. ГЕРБ бе единствената партия, която гласоподава “въздържал се”, а даже един неин народен представител - “против”. В актуализацията на финансовия проект на НЗОК са заложени спомагателни 134 млн. лева

Проектът бе признат със 145 гласа “за” на " партиите на смяната ", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Всички партии обаче обявиха, че сред двете четения би трябвало да се уточняват текстовете по какъв начин тъкмо по пера ще се харчат допълнителнителните средства и защо тъкмо би трябвало да отидат спомагателните 14 млн. лева, заложени за имунизация.

Спорът

Спорът бе разпален от някогашния здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов, който съобщи, че партията му няма да поддържа актуализацията, тъй като Българският лекарски съюз изрично възразявал против метода, по който ще се разпределят спомагателните 134 млн. лева Ангелов посочи, че най-голямата част от тази сума - 120 млн. лева, планувани за здравноосигурителни заплащания, ще се разпределят от надзора на НЗОК, без да има ясна разбивка по пера.

Ангелов мина в директна офанзива против служебното държавно управление и уточни, че през последните няколко месеца работещи медици на първа линия не са получавали спомагателните 1000 лв.. Наред с това той цитира изявление на здравния министър Стойчо Кацаров, който в “партийна телевизия” декларирал, че хората в България умират “с Covid”, а не “от Covid”. И още Ангелов сподели, че на 24 август Кацаров декларирал, че единствено в Израел “експериментално” се прилагала трета бустерна доза за имунизация, а в това време решение за нея било факт в Съединени американски щати две седмици по-рано.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР