Актуализацията беше приета на проведеното днес заседание на Общински съвет

...
Актуализацията беше приета на проведеното днес заседание на Общински съвет
Коментари Харесай

С 11 млн. лв. беше актуализиран бюджетът на Община Видин за 2021 г.

Актуализацията беше призната на извършеното през днешния ден съвещание на Общински съвет – Видин. Цветомира Илиева, заместник-кмет по финансово-стопанска активност, бюджет и икономическо развиване, обясни какви са измененията в общинския бюджет по отношение на първичните параметри. „ При първичен проект на бюджета на Общината за 2021 година в размер на 52 714 498 лева, обновеният бюджет е 63 788 478 лева – разликата е 11 млн. лева в плюс “, уточни Илиева. Тя добави, че нарастването се дължи главно на постъпилите средства за осъществяване на избори, както и по стратегии и планове (механизма „ Лична помощ “, план „ Приеми ме “ и др.); спомагателните бюджетни средства от страната за застраховане активността на учебните заведения и на превозвачите; получените целеви средства за понижаване последствията от пандемията от COVID-19 и за разкопките в „ Рациария “ и други


В началото на съвещанието кметът на общината доктор Цветан Ценков поздрави присъстващите по случай празниците и им пожела доста здраве и шанс през новата 2022 година. Той показа и три спомагателни оферти, с значимо значение за финансовата непоклатимост на Общината и за възстановяване на качеството на предлаганите услуги за жителите и бизнеса, които след това бяха включени в дневния ред.
Почистени са дъждовните шахти във видинския парк „ Владикина бахча “
През днешния ден служащи от Общинско дружество „ Чистота, озеленяване и благоустройство “ започнаха ограничения за обезпечаване...
Прочети повече
На последното за годината съвещание общинските съветници одобриха Наредба за изменение и допълнение на Наредбата на Общинския съвет за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги. С това решение се актуализират цените на услугите, като при установяване на размера им са регистрирани спецификата на работа, нужното време за правенето на съответния документ, както и ангажирания административен потенциал. Същевременно се подхващат и стъпки за понижаване на административната тежест за бизнеса. Пример за това е, че за първа година е дадена опция на юридическите лица да не декларират кофите за боклук, които ще употребяват, а вместо това, в случай че няма смяна, да се приема предишно заявеният брой съдове за боклуци.


С признатите промени се вкарват и нови услуги, които досега са заявявани от жители, само че не е имало нормативна основа, с цел да бъдат предоставени. Така Общината към този момент ще предлага услугите превозване на индустриални боклуци със статут на неопасни и дребни строителни боклуци от ремонтни действия от бита със самосвал в границите на града, както и отвън града; измиване със профилиран автомобил; разчистване с огромен профилиран автомобил; разчистване с дребен профилиран автомобил; товарене и превоз с екскаватор на индустриални отпадъци; закупуване на компост от Регионалното хранилище и други За облекчение на жителите Община Видин към този момент ще прави и служебна легализация на Декларация по член 14 от Закона за локалните налози, което до момента се правеше от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Общинският съвет утвърди и смяна на наредбата за установяване на размера на локалните налози. Така се актуализира размерът на налози, които не са променяни от 2008 година, като и след корекцията данъчните ставки във Видин се резервират по-ниски от тези в доста други по-малки градове. Същевременно с изменението във връзка с налог МПС методът на неговото образуване към този момент ще отразява доста по-добре въведената през 2019 година, с изменение на Закона за локалните налози и такси, нова идея за установяване на размера му, включваща стопански съставен елемент (мощност и година на произвеждане на автомобила) и екологичен съставен елемент (екологична категория на автомобила). Очакваният краен резултат от тези промени е увеличение на постъпленията от лични доходи на Община Видин, което ще даде опция за обособяване на повече средства за благоустрояване на обитаемоте места.

На днешното съвещание още веднъж не беше призната препоръчаната план-сметка за 2022 година за осъществяване от Община Видин на услугите по събирането, превозването и третирането на битовите боклуци и за поддръжка на чистотата в териториите за публично прилагане. Именно в нея са заложени средствата, нужни за реализиране на плануваната от Общината рационализация на системата за сметосъбиране и увеличение на качеството на тази услуга. Неприемането на план-сметката значи, че през идната година няма да има пари за закупуване на нови съдове за боклук с чипове и за внедряване на умна система за сметосъбиране, както и няма да е допустимо контейнерите за битови боклуци в град Видин и в останалите обитаеми места да се подвигат по-често.
Община Видин завърши плана за създаване на пречиствателна станция
Това стана допустимо, откакто на извършеното през днешния ден изключително съвещание на Общински съвет – Видин беше обещано единодушие Общината д...
Прочети повече
 

Още от ВИДИН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР