Актуализация на бюджета се налага, заяви финансовият министър Асен Василев

...
Актуализация на бюджета се налага, заяви финансовият министър Асен Василев
Коментари Харесай

Асен Василев обяви колко над заложените в бюджета средства вече са изхарчени

Актуализация на бюджета се постанова , съобщи финансовият министър Асен Василев на взаимното съвещание не трите отраслови парламентарни комисии, захванали се с преструктуриране на държавните пари до края на годината.

„ Те са ясно написани, с ясно изложение на сумите и биха разрешили естественото действие на страната до края на годината “, обърна се той към депутатите.
 Бюджетната комисия захвана актуализацията на финансовия проект на страната Бюджетната комисия захвана актуализацията на финансовия проект на страната
Комисията по бюджет и финанси към 46-ото Народно заседание се събра на първото си съвещание всъщност. Пред нейните членове застанаха...

Представяйки параметрите на актуализацията, Василев посочи, че в настоящия тип на бюджета са заложени 1,196 милиарда лв. за COVID-мерки, за обществени ограничения и за избори . Мерките за опазване на здравето пък са в така наречен буфер, който е наредба в закона, даваща опция на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве.

„ Тези пари за изхарчени за 50-те лв. за пенсионерите, за спомагателна поддръжка за бизнеса, главно през мярката 60/40, както и за средства, които са нужни на Министерството на здравеопазването.

Отделно са изхарчени към 20 млн. лева повече за избори, а както знаем следват най-малко още едни, може би още два избора, които би трябвало да бъдат извършени, само че не са бюджетирани, тъй като не са предстоящи предходната година “, уточни още финансовият министър.

Той напомни, че задаващата се нова вълна на епидемията постанова застраховане на здравните и обществените ограничения, ограниченията за бизнеса, както и да се плануват средства за отбрана на държавната ни граница с оглед мигрантския напън поради обстановката в Афганистан.
 Актуализацията на бюджета ще се трансформира в сериозна политическа битка Актуализацията на бюджета ще се трансформира в сериозна политическа битка
Днес, 19 август, би трябвало да има първо четене на плана за актуализация на държавния бюджет за 2021 година в парламентарната бюджет...

Министър Василев се похвали с по-добра събираемост на приходите в бюджета, само че с цел да бъдат тези средства изразходвани целево, актуализация би трябвало да има.

В числа тя наподобява по този начин: Допълнителни 575 млн. лева за обществени разноски, включващи актуализация на пенсиите, енергийни помощи и друга поддръжка. За поддръжка за бизнеса са заложени 430 млн. лева

Има и спомагателни 335 млн. лева за опазване на здравето. Има и други суми, които ще бъдат употребени за възобновяване на запаса на Министерство на вътрешните работи, за покриване на увеличената на вноска на България в Европейски Съюз поради Брекзит, покриване на разноските от изгубени каузи на КЕВР и други.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР