Акцията по обезопасяването на заседналия край Камен бряг кораб Vera

...
Акцията по обезопасяването на заседналия край Камен бряг кораб Vera
Коментари Харесай

Драма на Камен бряг - изтеглянето бе прекратено след неуспех

Акцията по обезопасяването на заседналия край Камен бряг транспортен съд " Vera Su " тече доста мъчно. Тя започва в понеделник към 21.30 часа и минава с аварии и нанасяне на екологични вреди. Целта, жестоко казано, бе да се разтовари кораба, а по-късно да се изтегли. До към утринните часове във вторник бе пренесена дребна част от товара. Разтоварването бе спряно, тъй като част от количеството - азотни торове, се изсипваше в морето. В резултат Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разпореди прекъсване на разтоварването. По обед бе направен неуспешен опит за евакуиране на " Vera Su ". БНР съобщи, че задачата е прекъсната за през днешния ден заради неприятното време. Спирането от своя страна крие

 

още по-големи опасности - за оцеляването на самия затънал транспортен съд.

 

" Vera Su " заседна край скалите на 20 септември заради неразбираеми до през днешния ден аргументи. Заповедта на транспортния министър Христо Алексиев страната да поеме ръководството на кораба и да го обезопаси пристигна 6 дни по-късно. През това време жители предупреждаваха за екологична злополука при разлив от съда или за опасности с изтеглянето му, в случай че настане неприятно време. А " Морска администрация " обясняваше, че всичко е наред. Очевидно се е разчитало турският корабособственик да поеме интервенцията. Междувременно Министерство на околната среда и водите установи замърсяване на 25 септември, каквото преди този момент бе отричано. А и се появи прогноза за неприятно време след вторник, 28 септември. 

Така се стигна до интервенцията през днешния ден. А в границите на деня въпросът разумно прерасна и в политически. ГЕРБ нападна служебното държавно управление и президента Радев за безучастие и неприятен резултат от акцията. Министър Алексиев пък размаха пръст на " Морска администрация " и заплаши с уволнения. 

Официалната информация за провежданата интервенция не е цялостна, тъй като се правят дейности измежду сложна и изменяща се непрестанно среда. През деня сведенията бяха такива:

 

Информацията сутринта във вторник:

Успешно е трансферирано горивото на плавателния съд. Но на фрагменти, който предаваше онлайн, се вижда по какъв начин при прехвърлянето на корабния товар

 

се изсипват големи количества в морето.

 

Азотните торове се трансферират посредством кран. Освен това, посред вятъра и вълните заседна и баржата, която би трябвало да придвижи разтоварените количества. 

" Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване ", обясни пред Българска национална телевизия Пенко Георгиев, шеф на историческия музей в Каварна. Според maritame.bg баржата е изтеглена. 

За да бъде изтеглен корабът, вероятно би трябвало да се извади половината от товара му, който общо е към 3300 тона. Очакванията са по-късно през днешния ден да бъде изработен опит за евакуиране на " Vera Su ". 

Преди това корабът бе укрепен с аварийни котви, осъществени бяха и два водолазни огледа.

 

Информацията по обед:

Оказа се, че е имало още една повреда. Тя се е случила в задатък - нощес се е развалила машината, която на място трябвало да пакетира товара и по този начин да го трансферира безвредно. Именно затова се е употребявал кранът, който ръси торовете в морето. Все отново са претрупани към 200 тона. Заради неприятната прогноза за времето ще се избърза с опита за евакуиране на заседналия съд. Успоредно с всичко това стана ясно, че разтоварването е спряно след заповед на екоминистъра Асен Личев.

 

Просто РИОСВ не са одобрявали употребения способ.

 

Те са разрешили активността да се реализира с пакетиращата машина (повредената през нощта - б.а). Освен това разтоварването е трябвало да стане и посредством платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба посредством особено оборудване (фуния), както и последващото им преместване с кран до баржата. На междуинституционална срещата в понеделник е било обърнато и особено внимание, че сред заседналия транспортен съд и баржата би трябвало да бъде опънато платно, което да предотврати изписването във водата. " На процедура са приложени радикално разнообразни дейности от утвърдените ", посочи в известие екоминистерството.

Самият опит за евакуиране се случи към 12.30 часа. Прииждащото лошо време накара спасителите да бързат, въпреки на кораба да има още доста товар. Но трите влекача не се оправиха. На единия въжето се скъса, съобщи БНР. Конструкцията на кораба, методът на засядане и, несъмнено, предстоящото неприятно време бяха аргументите за преустановяване на интервенцията. Вероятно съдът не се е помръднал и заради обстоятелството, че е трябвало да бъде разтоварен още. Всичко това съставлява голям риск, тъй като по-рано експерти разясниха, че при морска стихия е допустимо съдът да се разбие в скалите. На място транспортният министър Христо Алексиев заяви, че корабът ще бъде укрепен с още котви от по 4 тона. 

 

ПОЛИТИЧЕСКИ И АДМИНИСТРАТИВНИ РЕАКЦИИ

Министърът от държавното управление на ГЕРБ и партиен координатор за Добрич Деница Сачева написа в обществените мрежи: " Служебното държавно управление на Румен Радев се задейства, въпреки и пропускайки 6 дни, в които се задълбочиха проблемите. Със страдание установяваме, че тези дейности са белязани от непросветеност и безнаказаност, а разсипването на азотна тор в морето от държавния работен екип е на път да направи от една повреда в морето същинска екологична рецесия. Призоваваме за отговорност и точни дейности, а в случай че държавното управление не може да се оправи, както към този момент показва на процедура, е по-добре да изиска помощ вместо да показва рисковото си изтощение. В офанзивата на ГЕРБ към изпълнителната власт се включи и Андрей Новаков, който предизвести сътрудниците си от Европейския парламент за изливаните вещества в морето.

 

В канонадата се включи даже

 

някогашният противоречив министър Красен Кралев: " Наглост! Престъпната непросветеност на Радевата хунта се излива в морето! ".

От своя страна министър Алексиев трансферира виновността надолу в йерархията - към Морска администрация. " Тя е дала прекомерно доста време на корабособственика една седмица да се сформира проект, и още един месец да изведе кораба. Това за мен е безумно. Затова с моя заповед прекратих всички дейности и мобилизирахме наличните запаси, освен на държавата, само че и в частните компании. Държавата, години обратно, не е показала по какъв начин да се действа при такава обстановка. Сега ние, като екшън герои, би трябвало да решаваме тази обстановка и ще я разгадаем. 

 

Виждам една незаконна безнаказаност

 

години обратно във времето, тъй като в закона ясно е записано, че страната би трябвало да има подготвеност и процедура при такива случаи, както и ресурсна обезпеченост като техника. Оказва се, че такова нещо не е свършено и би трябвало ние за 3-4 дни да свършим нещо, което с години не е. Ще ревизира по веригата кой е спал и кой не си е приключил работата. Ще бъда изцяло праволинеен към всички ", гласи казаното от него пред публицисти край скалите. Алексиев заяви още, че към този момент " персонално поема случая ". Свързал се бил със собствен прочут, холандец, който макар че бил в отпуск, се заел с проблема. Фирмата на холандеца се занимавала със избавяне на кораби и сега се изготвял проект за спасяването и на  " Vera Su ". Преди години тя била ангажирана и към подводницата " Курск ".

Директорът на " Морска администрация " капитан Живко Петров, който бе дружно с Алексиев на място, се отбрани по този начин: " Корабът е доста крепко затънал върху скалите. Ние направихме опит да го дръпнем, за жалост несполучлив. Но нямаме механически средства да правим облекчение (има поради разтоварването - б.а.) - кранът е доста огромен, вятърът го духа и го смъква върху скалите. Кранът е 22 м,всъщност, няма какво да го задържи. Успяхме нощес малко да разтоварим, само че този кран не е за пристанищно разтоварване. Някакъв товар свалихме с другата баржа. Така или другояче би трябвало да намерим някакви други баржи, с които да продължим олекотяването на кораба.

 

Аз не знаех, че ще изтече тор.

 

Кранът беше нает с грайфер да разтоварва, тъй като това е, което имаме. Видях защо става въпрос и все пак взехме решение тези два часа, с които разполагаме, да свалим част от товара за вероятно през днешния ден да пробваме да дръпнем кораба. Разчетите сочат, че може би над 600 кубика ще би трябвало да се смъкват ".

" Действията на държавното управление по отношение на заседналия транспортен съд са опасност за екологична злополука.Безсилието, което държавните институции показват, демонстрира еднопосочно, че морското избавяне в България е занемарено до прекаленост и в действителност не действа ", реагира и Българска социалистическа партия.

 

МНЕНИЕ

Кодексът на морското мореплаване наложително изисква и дава право на " Морска администрация " да се намеси в незабавни периоди, разяснява пред bTV, юристът по морско право Владимир Владимиров. Според него България е трябвало да се обърне за подпомагане към Турция, която схваща от морски спасявания. Товарът, на стойност към 2 млн. $, би трябвало да бъде арестуван, като гаранция, че страната ни ще бъдат възобновени разноските. Владимиро счита още, че е трябвало неотложно да бъдат разпитани членовете на екипажа, а капинът - арестуван.

Кадри от разтоварването: 

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР