Акционерни дружества и командитни дружества с акции се освобождават от

...
Акционерни дружества и командитни дружества с акции се освобождават от
Коментари Харесай

Над 3600 микропредприятия няма да бъдат годишно одитирани след 1 януари 2019 г.

Акционерни сдружения и командитни сдружения с акции се освобождават от наложително одитиране на годишните си финансови доклади , осведомиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Задължението отпада от 1 януари 2019 г . Информацията е обнародвана на 27 ноември 2018 година в " Държавен вестник ", брой 98, с обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

По данни на Националния статистически институт 3 637 (три хиляди шестстотин тридесет и седем) български микропредприятия се освобождават от одитирането .

Припомняме, откакто болшинството отхвърли президентското несъгласие върху елементи от Закона за корпоративното подоходно облагане, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за противоконституционност на плана. Съдия-докладчик по делото е Атанас Семов.

С § 54 от Закона за корпоративното подоходно облагане се трансформира член 37, алинея 2 от Закона за счетоводството . По смисъла на изменението микропредприятия - акционерни сдружения и командитни сдружения с акции от 1 януари 2019 година се освобождават от задължението да одитират годишните си финансови доклади и надлежно да заплащат тези услуги, ако не се нуждаят от тях .

От АИКБ прецизират, че з адължителният одит отпада за всички акционерни сдружения и командитни сдружения с акции, които към 31 декември на настоящия регистриран интервал не надвишават минимум два от следните индикатори:

балансова стойност на активите - 700 000 лева.;

чисти доходи от продажби - 1 400 000 лева.;

междинна бройка на личния състав за отчетния интервал - 10 души .

От АИКБ желаят още:

Отпадане на наложителния одит съгласно правната форма на предприятието (АД и КДА), а освен за микропредприятията.

Отпадане на задължението за самостоятелен финансов одит на консолидираните финансови доклади и годишните финансови доклади на предприятията, включени в консолидацията, без значение от размера им.

Отпадане на административно определяното спомагателното заплащане за добит трудов стаж и професионален опит (клас), в това число изменение и допълнение на Наредбата за структурната и организация та на работната заплата.

Отпадане на правото на заплатен годишен отпуск, придобивано на съображение употребен отпуск за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

Отпадане на квотите в комбиниране със закрилата от уволняване за новоназначени работници/служители с трайни увреждания и финансови наказания при несъблюдение.

Намаляване на рестриктивните мерки за ексклузивен труд.

Отпадане/ограничаване на имуществената отговорност на работодателя по член 200 от Кодекса на труда.

Облекчаване на еднодневните трудови контракти и договорите за обучение посредством работа (дуално образование).

Въвеждане на единна входна точка за ГФО и преустановяване на практиката бизнесът да дава на няколко администрации едни и същи данни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР