Акциите срещу незаконните оръжия бяха прибързани. Това мнение изрази Тихомир

...
Акциите срещу незаконните оръжия бяха прибързани. Това мнение изрази Тихомир
Коментари Харесай

Акциите за незаконните оръжия били умишлено прибързани, подозира бивш ГДБОП шеф

Акциите против противозаконните оръжия бяха прибързани. Това мнение изрази Тихомир Стойчев, някогашен шеф на Централната работа за битка с проведената престъпност - ЦСБОП (днес ГДБОП - бел. ред.) в интервала 1991 - 1992 година.

Според Стойчев шумно оповестените през вчерашния ден профилирани интервенции против притежанието и търговията с нелегално добито оръжие евентуално няма да доведат до откриване на крайния покупател на десетките автомати, револвери и гранатомети.

Експертът в областта на сигурността подозира, че акциите преднамерено са били осъществени преждевременно, тъй че да се реализира политически резултат.

Стойчев дори позволи, че е допустимо спецоперациите преднамерено да са били осъществени на този стадий, като задачата е била следствието да не бъде доведено до дъно.

Той напомни, че до момента в който е оглавявал ЦСБОП, е бил разрушен още по-голям склад за нелегално оръжия в Русе. В него имало десетки хиляди револвери ПСМ, които се произвеждали и били предопределени за спецчастите на Съюз на съветските социалистически републики. Оръжията били с подправени паспорти за подготвителни оръжия.

Според специалиста както тогава, по този начин и в този момент противозаконната оръжейна търговия върви в тандем с издаването на неистинен персонални документи. По думите му в интервала 1997 - 2001 година в страната е имало голям брой сигнали за хора, заемащи висши държавни постове, които били забъркани в такива схеми.
Той напомни и че през 90-те години на минали век родните спецслужби са пресекли огромни покупко-продажби за въоръжаване с незаконни оръжия на паравоенни формирования на Балканите. Тогава станало ясно и че в схемите били забъркани политически партии у нас и такива на страни, които са имали за цел да манипулират публичния живот в страната.

Според анализатора обаче новите разкрития няма да имат този резултат. " Виждам известна припряност, притеснявам се, че е целен политически резултат (...) Може някой да цели по този метод секване на продължителното следствие до каква степен ще стигне това оръжие ", натърти Стойчев.

Той разяснява, че към момента не е ясно по какъв начин оръжията са напуснали цех " Арсенал ".

Големият противозаконен склад в София можел да бъде разрушен със същия резултат единствено със силите на Столична дирекция на вътрешните работи, " Криминална полиция " и работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), добави някогашният ГДБОП началник.

Той пояснява още, че е допустимо оръжията да не са били планувани за експорт и за въоръжаването на терористични организации и бунтовници отвън страната.
Било допустимо обаче арсеналът да е бил очакван за покупател в България.

" Социалното напрежение би могло да ескалира и някой може да желае да се въоръжава ", отсече Стойчев.

Големият въпрос след през вчерашния ден оповестената интервенция на ГДБОП съгласно Тихомир Безлов е има ли изнасяне на оръжие и елементи за него от цех " Арсенал ". Това той съобщи в ефира на Нова.

Безлов напомни, че при започване на 21 век е имало такива канали, които са били съществени. Много евентуално е в тях да са забъркани някогашни чиновници на завода. Макар и в последните години да не са правени такива разкрития от службите, заслужава да се следи фактът, че " Арсенал " е нараснал доста производството, както и броя на служащите си.

Безлов изясни, че хванатото оръжие се вижда, че това са обезопасени калашници, т.е. с тях не може да се стреля с бойни патрони, а единствено с халосни. Автоматите обаче могат да се преработят.

Нещата не са единствено положителни - опълчи се на хвалбите за интервенцията на службите Безлов и уточни, че с цел да има такова оръжие на територията на страната, някой не си е приключил работата.

Според Безлов преди всичко работата не са си свършили чиновниците на работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР).

Кирил Радев, някогашен началник на Службата за битка с проведената престъпност, похвали службите за съвършената професионална интервенция, която била извънредно сложна.

Какво значение има дали са от " Арсенал ", никой няма да седне да изясни в първите дни това, разяснява Радев думите на Безлов.

Според него залозите в тази ситуация са големи.
Да не съм на мястото на шефа на ГДБОП сега ", уточни той. По думите на Радев при комбинацията от оръжие и подправени документи можем единствено да позволяваме дали оръжията са били планувани за разпространяване в страната или за терористични организации отвън България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР