Акциите от клас А на инвестиционната компания Berkshire Hathaway на

...
Акциите от клас А на инвестиционната компания Berkshire Hathaway на
Коментари Харесай

Една акция на компанията на Бъфет вече струва повече от половин милион долара

Акциите от клас А на капиталовата компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет доближиха нова рекордна стойност при затварянето на търговията на борсата в Ню Йорк в сряда, като една акция към този момент се продава за над половин милион $, съобщи Си Ен Би Си.

Цената на книжата от клас А се увеличи с 1,3% в сряда при четвърти следващ ден на растеж, като книжата към този момент се търгуват за 504 400 $. Това е първият случай, в който цената минава прага от половин милион. Акциите на основаната в Омаха компания са поскъпнали с повече от 11% от началото на годината, надминавайки доста представянето на по-широкия пазар.

„ Смятам, че ротацията към стойностните акции, комбинирана с позициите на Berkshire в енергийния и комуналния, както и ентусиазма към агресивното назад изкупуване на акции на компанията, способстваха за това показване “, разяснява Кати Сейфърт, анализатор на Berkshire в CFRA Research.

Ралито на акциите тласна пазарната капитализация на Berkshire до над 730 милиарда $, което прави компанията на Бъфет по-скъпа от Meta на Марк Зукърбърг. Тя е единствената компания в топ 10 на най-ценните обществени компании в Съединени американски щати, която не е представител на софтуерния бранш.

Акциите от клас А на Berkshire са тези, които конгломератът предлага първи при своя борсов дебют. Те набъбнаха доста с течение на времето и през днешния ден са едни от най-скъпите единични бумаги на Уолстрийт. Бъфет сподели, че в никакъв случай няма да направи сплит на акциите от клас А, тъй като има вяра, че високата им ценазадържи и притегли повече дълготрайни вложители.

В отговор на търсенето на по-евтин вид за дребните вложители, Berkshire емитира конвертируеми акции от клас B през 1996 година, като в началото те се търгуваха за една тридесета от цената на акциите от клас А. Достъпният клас акции разрешава на вложителите да закупят активи в компанията непосредствено, вместо да купуват част от акция посредством дялови тръстове или взаимни фондове.

Акциите на Berkshire от клас B приключиха търговията в сряда при цена от 336,11 $, като от началото на годината те са поскъпнали с 12%.

През четвъртото тримесечие пперативните облаги на компанията скочиха с 45% спрямо миналата година, защото бизнесът продължи да се връща към живот след пандемичното икономическо закъснение.

Множество от акциите, които държи компанията на Бъфет също носят положителни облаги - от Apple до огромните банки и японските търговски къщи. Огромният залог на 91-годишната капиталова легенда с Apple, която съставлява 40% от портфолиото на Berkshire, е донесъл повече от 120 милиарда $ на хартия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР