Акциите на виетнамския производител на електромобили VinFast се повишиха с

...
Акциите на виетнамския производител на електромобили VinFast се повишиха с
Коментари Харесай

Виетнамската Tesla, която наскоро се срина, стана третата най-ценна автомобилна компания в света

Акциите на виетнамския производител на електрически автомобили VinFast се покачиха с 21%, което усили пазарната му стойност над четири пъти до $160 милиарда, предава Reuters. Преди две седмици компанията се изстреля измежду най-скъпите марки в света на колите, след борсов дебют, който я оцени на $85 милиарда. Последваха обаче дни на срив, които заличиха половината от насъбрания растеж.

Сега бизнесът още веднъж потегля нагоре, като VinFast бързо усилва оценката си, с цел да се трансформира в третия най-високо оценен производител на коли.  Преди него са единствено колосите Tesla и Toyota.
 Снимка 603774
Източник:

VinFast беше листната на Nasdaq след обединение с сдружението за придобиване със особено предопределение (SPAC) Black Spade Acquisition.

Пазарната оценка, още в часовете след дебюта на новата компания, я сложи пред някои от най-големите имена в автомобилния отрасъл:
BMW - пазарна капитализация от 69 милиарда долара; VW - $69 млрд. Ford - $48 млр. GM - $46 милиарда  Как VinFast изпревари VW и BMW... и се срина
" Виетнамската Tesla " изпревари VW и BMW... и се срина

Компанията дебютира на борсата посредством SPAC

Собственик е най-богатият виетнамец - Пхан Нхат Вуонг. Неговият старт в бизнеса е с... готовите спагети. През 1993 година той стартира да продава в Украйна ядене, което става готово след единствено 3 минути във вряща вода.

Само година по-късно компанията на Вуонг Technocom става номер 1 на пазара. Той се връща в родината си и влага парите в построяването на сегашната си бизнес империя.

Дългият път

Въпреки ентусиазма на пазара обаче, Vinfast е изправена пред дълъг път, преди да може да стартира да се конкурира с Tesla и обичайните производители на коли, които влагат милиарди долари, с цел да завладеят дял от пазара на електрически транспортни средства.

По данни на S&P Global Mobility до юни в Съединени американски щати са регистрирани едвам 137 електрическия автомобил от марката VinFast.

Освен това компанията навлиза на американския и европейския пазар в миг, когато търсенето на електрически автомобили се забавя, а Tesla води ценова война, с цел да отбрани господстващото си състояние.
 От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast
От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

Виетнамският производител стъпва амбициозно в Съединени американски щати, само че няма да му бъде лесно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР