Акциите на най-важния играч на руския фондов пазар – Газпром“

...
Акциите на най-важния играч на руския фондов пазар – Газпром“
Коментари Харесай

Защо паднаха акциите на „Газпром“?

Акциите на най-важния състезател на съветския фондов пазар – „ Газпром “ - се сринаха с над 20% в понеделник. След това останалият съветският фондов пазар също полетя надолу. Всичко това се изяснява с обстоятелството, че „ Газпром “ се готви да изплати рекордни дивиденти. И естествено имаше повече хора, които желаеха да се натъпчат в последния вагон и да станат акционери на компанията. Ще успее ли „ Газпром “ да се върне към предходната стойност?

В понеделник, незабавно след началото на търговията, акциите на „ Газпром “ започнаха да падат с 30%. Беше допустимо да се спре този срив с помощта на известието на Московската борса от 10.15 московско време за предпазлив търг за акции на „ Газпром. “

Основната причина е дивидентната права. Какво е това? Струва си да се посочи, че на 30 септември събранието на акционерите утвърди решението за погашение на рекордни дивиденти за първата половина на 2022 година - 51,3 рубли на акция. Това е към 26% от цената на затваряне на вечерната сесия на Московската борса в петък. Става дума за погашение на 1,208 трилиона рубли.

Важен въпрос е кой тъкмо ще получи дивидентите. „ Дивидентната граница е датата, до която би трябвало да закупите акции на компания, с цел да бъдете включени в регистъра на акционерите и да получите правото да изплащате дивиденти от компанията “, изяснява Владимир Чернов, анализатор. В случая с „ Газпром “ крайният период за закупуване на акции за приемане на дивиденти беше петък, 7 октомври, а окончателният лист на акционерите ще бъде направен на 11 октомври, когато регистърът завърши.

Логично е, че мнозина се пробваха да купят акции на „ Газпром “ в петък, единствено с цел да влязат измежду на акционерите, които ще получат дивиденти.

„ И откакто влязат в регистъра, акциите най-често се изхвърлят, защото изплащането на дивиденти към този момент е обезпечено за тези скъпи бумаги и вложителите пренасочват вложенията си в други скъпи бумаги. Ето за какво след дивидента права акциите нормално поевтиняват с размера на самите дивиденти. Точно това се случи този път, единствено че при дивидентна рентабилност от 26% акциите на Газпром паднаха най-малко с 29% “, споделя Чернов.

Тоест точно закриването на регистъра на акционерите срина акциите на компанията, а това се случва безусловно постоянно, добавя специалистът.

Но ще се върнат ли котировките на „ Газпром “ към предходните си стойности? Акциите на „ Газпром “ започнаха да се възвръщат следобяд и даже съумяха да компенсират част от утринния спад. За „ Газпром “ обаче ще бъде мъчно да се върне към данните от петък.

„ Понякога котировките се повишават до предходните си стойности в границите на един месец, а от време на време не престават да спадат, всичко ще зависи от бъдещите вероятности на самата компания. Вярвам, че възобновяване на акциите на „ Газпром “ до предходните им стойности може да се забави. Напълно допустимо е дивидентната дупка (разликата сред цената на затваряне в петък, 7 октомври и отварянето на търговията на 10 октомври) да не бъде затворена тази година “, счита Чернов.

Прецедентът за взривяването на двата газопровода „ Северен поток “, опитите за бойкот на Украйна против „ Турски поток “ и терористичната офанзива против Кримския мост единствено изострят геополитическата обстановка.

„ Освен в случай че няма доста усъвършенстване на геополитическата обстановка, ще бъде мъчно за акциите на „ Газпром “ да запълнят дивидентната разлика през идващите месеци. Компанията страда от загубата на европейския пазар, увеличението на данъчната тежест и много бавното преориентиране към Китай. Поради тези фактори дивидентите за втората половина на годината могат да възлязат на 10-15 рубли на акция, а за 2023 година - 10-20 рубли, което съгласно нас не е задоволително привлекателно за бързо възобновяване на котировките, ” чака Сергей Кауфман, анализатор.

Едновременно с геополитическите събития пристигна новината, че швейцарският филиал на „ Газпромбанк “ лимитира всички интервенции в тази страна. Швейцария купува газ от експортни обекти в Германия, Франция, Холандия и Италия. Все още обаче не се разискват рисковете от неплащане.

„ Според нас съкращаването на швейцарския филиал няма да повлияе по никакъв метод на износа на газ. За да имате проблеми с заплащането на доставките на газ, е належащо да изключите „ Газпромбанк “ от СУИФТ. Но даже в случай че тази мярка се приложи за заплащане на доставките на газ, считаме, че ще бъде направено особено изключение - няма смисъл Европейски Съюз да се прострелва в крайници по този метод “, споделя Кауфман. По-скоро Европейски Съюз ще има проблеми не с заплащането, а с физическия дефицит на газ през зимата, счита той.

Заслужава да се означи въздействието на „ Газпром “ върху целия съветски фондов пазар. Акциите му съставляват към 15% от показателя на Московската борса, тъй че спадът им се отрази на целия пазар.

„ Газпром “ е най-важният състезател на съветския фондов пазар, защото е водач на съветския фондов пазар по капитализация – при започване на септември 2022 година тя набъбна до 102 милиарда $. В предходни години неговите дялове в портфейлите на вложителите можеха да доближат 40–50% от целия портфейл, тъй че въздействието му върху самия пазар е огромно, а борсовите показатели реагират най-много на измененията в цените на акциите на „ Газпром “, споделя Чернов.

До закриването на главната комерсиална сесия показателят на Московската борса означи намаляване от 1,43%, до 1916,97 пункта, показателят на доларовия РТС - с 4,1%, до 963,88 пункта.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР