Акциите достигнаха двегодишно дъно в петък, а облигациите вървят към

...
Акциите достигнаха двегодишно дъно в петък, а облигациите вървят към
Коментари Харесай

Реалността разтресе пазарите – акциите се сринаха до 2-годишно дъно

Акциите доближиха двегодишно дъно в петък, а облигациите вървят към огромни седмични загуби. Перспективата лихвените проценти в Съединени американски щати да продължат да се повишават и то с по-бързи темпове от предстоящото раздруса вложителите. Междувременно покачващият се $ накара валутните пазари да се смутят след намесата на Япония, написа Reuters.

Лихвените проценти се покачиха внезапно тази седмица в Съединените щати, Англия, Швеция, Швейцария, Норвегия и други места. Началото на серията от разпродажби обаче е обвързвано със сигналите, че Федералният запас ще държи лихвите непрекъснато високи в Съединени американски щати най-малко до 2023 година

Индексът на международните акции на MSCI доближи най-ниското си равнище от средата на 2020 година в петък, откакто се намали с към 12% през месеца, откогато ръководителят на Фед Джеръм Пауъл даде ясно да се разбере, че преодоляването на инфлацията ще боли.

Фючърсите на S&P 500 се бориха да се стабилизират в азиатската сесия и паднаха с 0.1%, до момента в който европейските останаха без смяна. Индексът на MSCI за азиатски акции отвън Япония падна с 1%. Освен в случай че не отскочи, той е напът да означи най-лошия си месец от март 2020 година

„ Това е действителност “, сподели Шон Тейлър, основен капиталов шеф за Азиатско-тихоокеанския район в DWS в Хонконг. Той отбелязва, че до момента пазарът е функционирал с вярата, че лихвените проценти ще падат, само че тази вероятност се прекатурна.

И пазарът на акции в този момент се приспособява към това. “

Пазарите на облигации и валути също не са закотвени, като последното повишение на лихвените проценти в Съединени американски щати удължава ралито на $, което стартира да предизвиква прочут дискомфорт на комерсиалните сътрудници.

Еврото и йената паднаха до 20-годишно дъно в четвъртък, до момента в който японските управляващи не навлязоха на пазара за първи път от 1998 година, с цел да купят йена и да спрат дългото й намаляване. В резултат на това тя се увеличи до 142.20 за $ и се насочва към най-хубавата си седмица от повече от месец, макар че анализаторите споделят, че тази глътка въздух евентуално ще е краткотрайна.

Еврото остана при 0.9825 за $, малко над дъното си от $0.9807.

Австралийският и новозеландският $ се движеха покрай най-ниските си равнища от средата на 2020 година, стерлингът остана до най-ниското си равнище от съвсем четири десетилетия, а при 7.1028 за $ китайският юан е на разстояние от рекордно ниско равнище.
Волатилността е в ход
Пазарите на облигации се стиват, защото както вложителите, по този начин и политиците умуват до каква степен краткосрочните лихвени проценти би трябвало да се покачат, с цел да овладеят неконтролируемата инфлация по света.

Англия е образец за това. В четвъртък разграничената централна банка на Англия увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта (bps). С това тя разочарова търговците на валута, като в същото време даде обещание продажби на облигации и по-нататъшни покачвания, които дружно с фискалните политики попречи на растежа на кривата.

Доходността на двугодишните позлатени скъпи бумаги е повишена с близо 50 базисни пункта през последните дни, напът към най-лошата седмица от 13 години.

По-късно в петък новият министър на финансите Куаси Квартенг ще разгласи фискален проект, който евентуално ще е инфлационен.

Държавните облигации не се търгуваха в Азия заради формален празник в Япония, само че по-дългосрочните излъчвания бяха ударени за една нощ, изпращайки 10-годишната рентабилност нагоре с към 20 базисни точки до 3.71%.

На стоковите пазари петролът бе напът към дребна седмична загуба, защото повишението на лихвените проценти задълбочи опасенията за търсенето. Фючърсите на суровия нефт Brent се движеха при 90.07 $ за барел в Азия в петък.

Златото, което не носи доходи, пострада, защото доходността в Съединени американски щати се увеличи и остана без смяна на 1669 $ за унция.

Биткойн също бе ударен на фона на бягството от рискови активи и се задържа на 19 423 $.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР