Активността в промишления сектор на еврозоната нарасна през март с

...
Активността в промишления сектор на еврозоната нарасна през март с
Коментари Харесай

Рекорден подем на промишлената активност в Еврозоната през март



Активността в промишления бранш на еврозоната набъбна през март с най-силно движение отблизо 24-годишна история на водещо бизнес изследване на  организация IHS Markit измежду европейските управител. Нарушенията при веригите за доставки и подновяването на локдауна в редица европейски страни обаче могат в скоро време да лимитират този мощен индустриален напредък.

Тъй като Европа се намира в третата вълна от коронавирусни инфекции, болшинството европейски държавните управления още веднъж вкараха строги противоепидемични ограничения, които могат в допълнение да навредят на преобладаващата в Европейски Съюз промишленост на услугите, страдаща най-силно от коронавирусната рецесия, оставяйки по този метод промишлената сфера като единствен важен мотор за икономическото възобновяване, отбелязва Ройтерс.

Окончателният индустриален PMI показател на организация IHS Markit скочи в еврозоната до 62,5 през март от 57,9 през февруари, при предварителна оценка за покачване до 62,4 пункта. Това е най-високият индикатор от началото на изследването на Markit през юни 1997 година.

Индексът PMI, измерващ единствено промишленото произвеждане, набъбна през март до 63,3 от 57,6 пункта месец по-рано.

" Производството в еврозоната бележи същински взрив “,  уточни Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit и добави:

" Въпреки че е съсредоточена върху Германия, която регистрира изключително мощна рекордна промишлена агресия през март, наклонността за възстановяване е необятно публикувано в целия район, защото предприятията се възползват от възходящото вътрешно търсене и възраждащия се напредък на износа ".

 Данни за промишления PMI през март на обособените страни

Но проблемите с веригите за доставки, които евентуално се изостриха от неотдавнашното блокиране на Суецкия канал, предизвикало разстройства в световното мореплаване и в пристанищата, и които проблеми може да отнеме месеци, с цел да се разрешат, провокираха ценови скок и най-голямо нарастване на времето за доставки, откогато съществува изследването на организация Markit.

И двете показания за входящите и изходните цени на промишлените предприятия приближиха през март рекордните си стойности. Индексът на входящите индустриални цени скочи до 79,7 от 73,9 пункта - най-високо равнище от 10 години насам.

" Докато силите, които движат цените нагоре, наподобяват краткотрайни, и са свързани с първичния индустриален отскок след Covid локдауните, няма да бъде приветстван спомагателен напън във възходяща посока както на фирмените разноски, по този начин и на продажните цени ", сподели Уилямсън.

В същото време обаче промишленият напредък води и до внезапно нарастване на броя на чиновниците в индустриални бранш.

Германският индустриален PMI показател набъбна през март до исторически връх от 66,6 пункта по отношение на 60,7 пункта през февруари вследствие на рекорден растеж на новите поръчки.

Аналогичният френски показател скочи до 59,3 пункта, достигайки 246-месечен връх, до момента в който промишленият PMI показател на Италия се увеличи през март до 59,8 пункта (252-месечен връх), а в Испания - до 56,9 пункта (171-месечен връх).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР