Активни свлачища „изяждат” по половин метър от територията на страната

...
Активни свлачища „изяждат” по половин метър от територията на страната
Коментари Харесай

Кошмарната истина: Територията на България намалява! Всяка година голяма опасност "изяжда" по половин метър от земите ни

Активни свлачища „ изяждат” по половин метър от територията на страната всяка година. Това разгласи Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Земни маси от години се свличат по Северното Черноморие, само че подсилване няма.

През 2001 година свлачище затвори тогавашният път за Златни пясъци. То е с повърхност към 50 декара, а пропадането на пътя тук-там е повече от 6 м.
 Свлачище
Едва преди две години районното министерство стартира предварителни изследвания за възобновяване на панорамния път. Сега община Варна ще получи от страната 65 хиляди лева за капиталов план.

Единият вид е естакада над свлачищната зона, създаване на минипарк и 300 паркоместа. Стойността на този план е 16 млн. лева
 Свлачище
Алтернативата е изцяло подсилване на ската и отчуждаване на парцели – за 60 милиона.

Преди пет години пък земни маси се свлякоха сред Златни пясъци и Кранево, поглъщайки крайбрежен път, постройки и морски фар.

Каква е разрушителната мощ на свлачищните процеси може да се съди и по буната в морето, която към този момент е начупена като късчета от шоколад:
 Свлачище
Експерти плануват в околните години цялостно проваляне на пътя, свързващ Варна с Албена и Дуранкулак. Укрепването ще коства над 60 млн. лева, по тази причина се обмисля изместване на шосето.

Вижте и видеото:


Източник: bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР