Активите на частните пенсионните фондове вече са близо 23 милиарда

...
Активите на частните пенсионните фондове вече са близо 23 милиарда
Коментари Харесай

Пенсионните активи: Частните фондове увеличават балансите си с близо 20%

Активите на частните пенсионните фондове към този момент са близо 23 милиарда лв., сочат данните на Комисията за финансов контрол към 31 декември 2023 година В съпоставяне с края на миналата година те се усилват с съвсем 20%.

Най-бързо нарастват чистите активи на най-масовите универсални пенсионни фондове, в които наложително се обезпечават за втора пенсия всички родени след 31 декември 1959 година

Общо обезпечените в четирите типа пенсионни фондове към 31 декември 2023 година са малко над 5 милиона души, като максимален дял е съсредоточен в универсалните пенсионни фондове – над 80% от всички хора. Средният размер на насъбраните по самостоятелните им партиди средства е малко под 5000 лв..

Осигурените в доброволните и професионалните пенсионни фондове са надлежно 13% и 6,5%. Най-малко са обезпечените в доброволните пенсионни фондове по професионални схеми.

20 600 души получават заплащания от фондовете, от които 2600 са пенсионери, а 18 000 души са с разсрочени заплащания. Това са осигурявалите се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР