Активисти, законодатели и независими експерти все по-често изразяват опасения относно

...
Активисти, законодатели и независими експерти все по-често изразяват опасения относно
Коментари Харесай

Нарастват протестите срещу лицевото разпознаване

Активисти, законодатели и самостоятелни специалисти все по-често показват опасения по отношение на всеобщото наблюдаване, поверителността и сигурността на събраните данни

Все повече хора се боят, че лицевото различаване нарушава персоналната цялост
(снимка: CC0 Public Domain)

С рухването на нощта в Лондон Джорджина Роуландс и Анна Харт стартират да си поставят грим. Вместо червило и очна линия обаче двете дами рисуват на лицата си геометрични фигури. Двете са част от създателите на Dazzle Club – група художници, обединили се предходната година, с цел да предизвикат полемика по отношение на все по-масовото потребление на технологията за различаване на лица на публични места. Акцията на Джорджина и Анна е единствено дребна част от възходящото публично неодобрение против използването на технологията.

Роуландс има дълги тесни сини триъгълници и тънки бели правоъгълници, пресичащи лицето й. Харт е изрисувала лицето си с червени, оранжеви и бели ъгловати форми. Заедно със съидейници те организират ежемесечни тихи разходки из разнообразни елементи на Лондон, с цел да привлекат внимание и да покачат информираността на хората по отношение на технологията, която съгласно тях се употребява за „ безотговорно следене ”.

Заблуждаване на компютрите

Общо 19 души с изрисувани лица се събират на следващото бдение в източния лондонски квартал Шоредич. Стилът на рисунките има своето име: CV Dazzle. Техниката, създадена от художника и откривател Адам Харви, има за цел дегизировка против системите за лицево различаване. Тези фигури не са инцидентни – те трансформират изображенията на лица в математически формули, които могат да бъдат оценени посредством логаритмите.

CV Dazzle – където CV е редуциране от „ computer vision ”, т.е. компютърно зрение – употребяват кубистки дизайн, с цел да заблудят компютрите. В крайния облик има доста светли и доста тъмни цветове. „ Често избираме черно-бели фигури или доста контрастни цветове, тъй като по този начин се объркват светлосенките на самото лице ”, изяснява Роуландс.

За да ревизират по какъв начин камерите за видеонаблюдение на публични места ще реагират на грима, двете дами употребяват първо камерите на своите лични смарт телефони. „ Виждам, че съм скрита, не ме засича ”, сподели Роуландс, гледайки се в телефона си, с цел да види, че лицето й не е обградено с квадратче.

Сигурност против права

Възходът на технологията за лицево различаване стартира от Китай, където властническият режим на ръководство наложи интензивна приложимост на камери на публични места. Много други страни също към този момент ползват сходни системи. Това развиване на технологиите бива целесъобразно с ограниченията за битка с тероризма и безредиците.

Ала от ден на ден хора се боят, че сходна процедура нарушава изконното човешко право на персонална цялост. Нарастват митингите против всеобщото потребление на камерите. Активисти, законодатели и самостоятелни специалисти все по-често показват опасения по отношение на всеобщото наблюдаване, поверителността и сигурността на събраните данни. Най-много паника буди въпросът по какъв начин се съхраняват записите, кой има достъп до тях и може ли да се подсигурява, че хранилищата не могат да бъдат хакнати и информацията да бъде компрометирана.

Протестите в Лондон надалеч не са единствените. Има информация за сходни акции в Русия, Сърбия, Уганда – по целия свят. Миналият месец съветската художничка Катрин Ненашева, също изрисувана с грим в жанр CV Dazzle, бе задържана в Москва дружно с неколцина други деятели, откакто групата излезе да стачкува по същата причина – повсеместното видеонаблюдение в града.

Разрасналата се зараза от „ ковид ” в последните месеци сподели, че носенето на маска върху носа и устата напълно не е задоволително, с цел да бъдат заблудени камерите за лицево различаване на публични места. Повечето софтуерни логаритми, с които боравят камерите, могат да намерят сходство, даже половината лице да е прикрито.

Черните очила също не са задоволителни, в случай че не са специфични – такива с покритие, което отразява инфрачервена светлина и по този метод заслепява камерите.

Движение на опозиция

„ Съществува придвижване на опозиция против лицевото различаване, в което интензивно участваме, и желаеме да бъдем основатели по-нататък ”, споделя Роуландс от името на деятелите в Лондон. Тяхното безпокойствие е обвързвано с построяването на системи за видеонаблюдение на оживени публични места без задоволително социална осведоменост, без обществеността да е наясно защо се употребяват изображенията и по какъв начин.

Полицията и органите на реда настояват, че камерите са нужна нова технология, потребна за опазването на публичния ред и че „ изображенията на почтени хора се изтриват неотложно ”. Повечето хора обаче не са наясно с това какво се прави с техните фотоси, по какъв начин се обработват, какъв брой и къде се пазят, изтриват ли се и по кое време.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР