Ако започне ефективна стачка на миньорите и енергетиците, ще ни

...
Ако започне ефективна стачка на миньорите и енергетиците, ще ни
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Ако ТЕЦ спрат, ще се внася по-скъп ток от произвеждания от тях

Ако стартира ефикасна стачка на миньорите и енергетиците, ще ни се наложи импорт на електрическа енергия, по-скъпа от създаваната от въглищните централи.

Това съобщи пред БНР енергийният специалист доктор Иван Хиновски, някогашен народен представител от Има Такъв Народ, някогашен ръководител на парламентарната комисия по енергетика.

Според него даже да се изтеглят териториалните проекти, които ръководещите внесоха в Европейска комисия, това ще е " спирка по пътя към някакво ново решение ":

" Решенията са в две направления. Първата е оповестяване на интернационален търг за капиталови планове. Така направи Полша и притегли 4,5 милиарда евро вложения като отплата за частичното затваряне на мините. Българските ръководещи не осъзнават нуждата от съответни дейности. У нас няма такава самодейност.... Второто -.на балансиращия пазар би трябвало да бъдат осъществени радикални промени през Закона за енергетиката и въглищните централи да получат своя къс в стопанската система на енергийната система.... Други производства удобно работят по 4 часа и оставят щафетата на въглищните централи, които по време на вечерния връх (на ползване на електрическа енергия - б.р.) се пържат с поддържането на енергийната сигурност. "

По думите на доктор Хиновски е несъмнено, че ТЕЦ-овете отживяват времето си:

" След 20-30 години няма да има и аварийни въглища, само че в този интервал се създават технологии, които улавят и употребяват въглеродния диоксид за други производства. "

Електроенергията от въглищните централи е с цена от 320 лв. за мегаватчас, заяви енергийният специалист.

Той изрече мнение, че Европейска комисия е нарушила контракта със страните от Европейски Съюз по отношение на тренда на цената на въглеродни излъчвания:

" В съглашението, което сме подписали, написа, че въглеродните излъчвания ще се покачват до 2030 година, когато ще стигнат 60 евро. Днес е 2023 година, а имаме 100 евро наказателни излъчвания. Това не е по контракта, който сме подписали. Полша ще заведат дело против този административно ръководен ход на цените на излъчванията. Можем и ние да стартираме дело. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР