Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало

...
Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало
Коментари Харесай

Медицинските хеликоптери ще летят от 5 града

Ако всичко върви обикновено, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера, съобщи командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев в. Очаква се тези дни авиоотрядът да поеме активността на особено основаното сдружение " България Хели Мед Сървиз ", а то самото да бъде закрито от държавното управление. Срокът за публично разискване на това предложение изтече преди дни.

Ако се мине на вид да се подписва контракт с непознат оператор, може да станат и повече, като естествено би трябвало да се приготвят оперативните бази и лечебните заведения за кацане на такива вертолети, разяснява още ген.-майор Златев. Не е ясно обаче по какъв начин това се съчетава с други две поръчки, които сега са в ход. От една страна министерството на опазването на здравето мина към директно договаряне с италианската компания " Леонардо ", която единствена подаде оферта в провалилата се социална поръчка за доставка на шест хеликоптера. Там към този момент за шест плюс два хеликоптера. Отделно самите " Хели Мед " желаеха да наемат машина след неуспеха на поръчката и оповестиха и подобен конкурс.

За момента проектът е първите 6 вертолета да бъдат ситуирани в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и по този начин да се покрие цялата страна, уточни ген.-майор Златев. Той разяснява, че Авиоотряд 28 може да стартира да служи освен на държавното управление, а на всички български жители. Командирът твърди, че структурата му има подготвеност да поеме незабавната здравна помощ по въздух и това ще стане " елементарно и бързо ". " Имаме построена конструкция и администрация, водачите са готови. Имаме също по този начин предложение да бъдат закупени два вертолета за избавяне, които да се употребяват с изключение на за избавяне, за бедствия, повреди, произшествия и други ", сподели той.

Друга смяна планува отсега нататък позволение за полетите да се дава непосредствено от министъра на опазването на здравето, защото сега решението е на премиера. " Ако има незабавен случай - може да е злополука, инфаркт, инсулт, ще се дава поръчка към незабавна помощ, която може да реши дали да се изпрати кола за спешна помощ или вертолет ", изясни ген.-майор Златев.

От закриващата се компания пък настояват, че авиоотряд 28 не е квалифициран да поеме активността, защото за задачата са нужни промени в законите. Министерство на здравеопазването също държи да има дума в подготовката на системата - служебният министър Асен Меджидиев неотдавна също увери, че до края на септември ще имаме медицински хеликоптер. Това блъскане сред министерствата върви на фона на срамния факт, че България е единствената членка на Европейски Съюз без незабавна помощ по въздух.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР