Ако всичко мине по план, на 9-ти септември (петък) в

...
Ако всичко мине по план, на 9-ти септември (петък) в
Коментари Харесай

Тази седмица НАСА ще изстреля възвращаема мисия до астероид!

Ако всичко мине по проект, на 9-ти септември (петък) в 02:05 ч. българско време от космодрума Кейп Канаверал, Флорида, се чака да излети галактическата ракета “Атлас 5 ” с ускорителен блок “Центавър ” и автоматизирана междупланетна станция на НАСА “Озирис-Рекс ”.

“Озирис-Рекс ” ще пътува към метеорита Бену в продължение на близо две години, след което през август 2018 година ще влезе в неговата орбита. През 2019 или 2020 година станцията ще вземе проби от неговата повърхнина и ще стартира своя път назад към Земята. Завръщането е планувано за 2023 година.

Това е първата възвращаема задача на НАСА до метеорит, само че не е първата такава задача в историята на космонавтиката – през 2010 година на Земята се върна сполучливо японската задача “Хаябуса ” с проби от метеорита Итокава, а през 2014 година излетя “Хаябуса 2 ”. “Хаябуса 2 ” ще влезе в орбита към метеорита Рюгу през юли 2018 година, тъй че се чака 2018-та и 2019-та да са години, в които човечеството интензивно ще учи метеоритите.

Но в този момент се връщаме към задачата на НАСА, която ще излети скоро. Защо организацията е избрала метеорита Бену? Бену е близкоземен метеорит с тропичен диаметър 500 метра и полярен диаметър 510 метра. Предварителните изследвания демонстрират, че той е богат на въглерод и може би даже органични съединения. Възможно е да е останал неизменен след своето образуване преди 4.5 милиарда години. Така учените са на мнение, че той е ключ за разкриването на загадките на най-ранната биологична еволюция, от времената, когато съвсем няма основни фосилни находки на Земята.

Освен всичко това Бену е един от евентуално рисковите метеорити, с прочут късмет да се сблъска със Земята през късния 22-ри век. Така че неговото проучване би дало насоки за това по какъв начин да се организира бъдеща галактическа задача, която да го отклони от траекторията.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР