Ако всичко мине по план, мисията “БепиКоломбо ще излети на

...
Ако всичко мине по план, мисията “БепиКоломбо ще излети на
Коментари Харесай

Напред към Меркурий! Мисията БепиКоломбо на ЕКА и Япония ще излети този месец.

Ако всичко мине по проект, задачата “БепиКоломбо ” ще излети на 20-ти октомври в 04:45 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана. Европейската ракета-носител “Ариана 5 ” ще форсира “БепиКоломбо ” на път към най-близката до Слънцето и най-слабо изучена планета от Вътрешната Слънчева система – Меркурий.

Роботизираната експедиция е координирана взаимно сред Япония и Европейската галактическа организация (ЕКА). Тя се състои от два научни орбитални апарата: европейски “Мъркюри Планетари Орбитър ”, или още кръстен “Бепи ”, и японски “Мъркюри Магнетосферик Орбитър ”, още кръстен “Мио ”. Орбиталните апарати ще бъдат доставени до Меркурий чрез така наречен Меркуриански трансферен модул (МТМ). Пътешествието ще продължи седем години, в границите на които ще има едно облитане на Земята, две на Венера и шест на Меркурий, преди “Мио ” и “Бепи ” да се открият в тяхната научна околомеркурианска орбита. За страдание “БепиКоломбо ” няма спускаем съставен елемент. В началото на предишното десетилетие се планираше да бъде прибавен мъничък спускаем уред с общо 7 кг научни принадлежности, само че докъм 2003 година той беше орязан заради бюджетни ограничавания. Подчертавам, че задача “БепиКоломбо ” бе замислена още през 1999 година, само че сходно на доста други планове, тя също мина през преформулировки и отлагания. 

За да може задача “БепиКоломбо ” да приближи планетата, би трябвало да понижи скоростта си по отношение на Слънцето – т.е. да сниши параметрите на хелиоцентричната си орбита. Това е сложна задача – доста по-лесно е да се изпрати транспортен съд до Плутон или отвън Слънчевата система. За тази цел МТМ е снабден с йонни мотори, които са сходни с тези на задачата на ЕКА до Луната “СМАРТ-1 ” от предишното десетилетие.

Както “Мио ”, по този начин и “Бепи ” ще могат да употребяват част от научните си принадлежности по време на дългото си странствуване, в това число по време на първите си облитания на Венера и Меркурий. Макар че главната научна камера няма да се употребява при тези облитания, има три навигационни камери, прикачени към МТМ и с помощта на тях ще забележим фотоси на планетите.

Мисия “БепиКоломбо ” ще надгражда постигнатото от американската меркурианска задача “Месинджър ”, която учеше най-близката до Слънцето планета в интервала сред 2011 и 2015 година. Благодарение на получените данни учените ще разгадаят голям брой мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, в това число и Земята. 

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР