Ако в понеделник вечер сте минали покрай националния стадион и

...
Ако в понеделник вечер сте минали покрай националния стадион и
Коментари Харесай

Футбол на камерна сцена: Къде е публиката на Първа лига

Ако в понеделник вечер сте минали около националния стадион и сте се зачудили за какво осветлението работи, само че пък е извънредно безшумно като за футболен мач - умерено, Валери Симеонов няма нищо общо. По това време " Васил Левски " одобри четвъртото домакинство на " Септември " в Първа лига - при загубата с 0:1 против " Берое ".

На стадиона са участвали... 80 фенове. Общо в четирите си домашен мача от началото на сезона новакът в елита събра 1670 души (според данните на bulgarian-football.com). Казано по различен метод в тези срещи тимът извърши малко по-малко от 1% от потенциала на " Васил Левски ".

Темата с посещаемостта не е проблем само за " Септември ", нито даже за другите новаци " Витоша " и " Етър ". Тя визира и останалите участници - от тимовете с обичайно най-голяма посещаемост до първенеца " Лудогорец ".

Ехото на празния стадион

След шест изиграни кръга и общо 39 мача (две срещи бяха отсрочени, а " Ботев " одобри " Пирин " пред празни трибуни в първия кръг поради наказание) на стадионите се събраха общо 62 370 души. Или приблизително по 1599 на мач.

Близо половината от мачовете (17) се играха пред по-малко от 1000 фенове. На 12 дуела (или 30% от всички до момента) посещаемостта беше под 500 души.

Фотогалерия: Борба, страсти и малко представление в дълго чакания мач >

Един мач пък държи цели 11.7% от общата посещаемост. Това е най-посетеният дуел досега - сред ЦСКА и " Лудогорец " на " Българска войска " със записани 7300 фенове. Само още една среща съумя да събере повече от 4000 души - тази сред " Пирин " и " Левски ".

В първия си сезон в сегашния формат предходната година Първа лига събра 76 751 души до седмия кръг или приблизително по 1827 фенове. Година по-рано в последния сезон от остарялата А група при 10 тима след шест кръга феновете са 73 220 или по 2440 на мач.

Данните ясно демонстрират спад в междинната посещаемост в последните четири години.

Новаците номади

Една част от аргументите за казуса могат да се търсят в ранното започване на сезона и отпускарския сезон. Обяснение може да бъде открито с това кои са новите тимове в Първа лига. " Септември " и " Витоша " реализираха огромен триумф с изкачването си в елита, само че по-трудно могат да се борят да привлекат вниманието в столицата в компанията на още три софийски тима.

Досега те употребиха " Васил Левски ", като в идния кръг " Витоша " ще играе в Бистрица. " Етър " трябваше да семейства в първите си два мача в Ловеч, като събра по към 380 души. Посещаемостта скочи близо седем пъти за мача с " Пирин " (2050 зрители), който беше първият във Велико Търново.

" С положително показване и реализиране на резултати ще можем да притеглим хора. Пример за това е " Дунав ". Ние и " Септември " сме нови клубове и е належащо време, с цел да се привлекат фенове ", сподели треньорът на " Витоша " Костадин Ангелов пред " Дневник ".

Според него всеки клуб би трябвало да познава целевата си аудитория и да развива маркетингова тактика. " Ние не разчитаме на почитателите, с цел да се устояваме. Не мисля, че въобще някой клуб в България го прави. Нашата политика е ориентирана към децата, защото те са бъдещите ни почитатели ", добави той.

Ангелов добави, че в битката с останалите клубове в София " Витоша " разчита на феновете от близките региони - - " Младост " и " Дружба ", от където са съществена част от децата в школата. " Доколкото знам, рейтингът на мачовете е висок, хората се интересуват. Може би един от проблемите са високите цени - има билети по 10-15 лв., а българският футбол предлага артикул за 5 лв. ", сподели треньорът.

Това касае директно " Септември " - за мача с ЦСКА клубът разгласи билети по 12 и 15 лв., което отблъсна част от последователите на алените. Въпреки това на стадиона имаше 1400 души, а в останалите си три семейства с " Дунав ", " Славия " и " Берое " бяха привлечени надлежно 110, 80 и 80 фенове.

В момента " Витоша " строи нова естрада на стадиона в Бистрица. Ангелов посочи, че това се прави не поради очакване на аудитория, а с цел да се отговори на условията на БФС.

Грандове в застой

Водещите тимове са по-напред по посещаемост, само че резултатите никога не са успокояващи. За първенеца " Лудогорец " тематиката с публиката обичайно с мъчителна, въпреки отборът да играе прекрасен футбол, да има резултати и да разполага със стадиона, предлагащ най-хубави условия за феновете.


" Левски " събра общо малко над 2000 фенове за двете си семейства

В първия си мач вкъщи разградчани играха с " Локомотив " (Пловдив) пред 850 фенове. За второто домакинство - против " Верея ", беше отворен и новият бранш В, само че броят на последователите беше 870.

Проблемът е годен с цялостна мощ и тимовете с обичайно най-голяма аудитория. " Левски " събра общо малко над 3000 души за мачовете си с " Витоша " и " Дунав ". ЦСКА потегли със 7300 фенове против " Лудогорец ", само че по-късно макар положителните резултати и безапелационните победи игра пред по-малко от 2000 души против " Витоша ".

Наскоро финансовият шеф на " Левски " Красимир Иванов сподели пред " Дневник ", че управлението на клуба се надява повдигането на качеството да докара до повишение на посещаемостта на домакинските мачове. Срещу " Витоша " в състава на сините бяха двете нови звезди - игралите във Висшата лига Жорди Гомес и Габриел Обертан. Дори идването на Делио Роси като треньор не провокира оживление на " Георги Аспарухов ".

" Клубовете би трябвало да има метод към другите групи почитатели. Засега концентрацията остава само ориентирана към проведените почитатели, а несъмнено това е единствено една дребна част от евентуалната зрителска публика, като постоянно тези фенове в България не са най-платежоспособните. Работата с останалите, които могат да дадат повече и би трябвало да бъдат уверени да го създадат, не се прави или не се прави качествено. Това, което е пропуснато от доста години, е, че не се работи с деца и младежи. Това са хората, които в един миг ще са бъдещите консуматори на футболния артикул ", сподели неотдавна финансовият специалист Юлиян Михов в изявление пред " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР