Ако учебната година започва от 1 септември, най-много биха спечелили

...
Ако учебната година започва от 1 септември, най-много биха спечелили
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Учениците ще спечелят, ако учебната година започва на 1 септември

Ако образователната година стартира от 1 септември, най-вече биха спечелили учениците, счита ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България и шеф на 119-то СУ Диян Стаматов. Пред kmeta.bg той разяснява предлагането на просветителния министър образователната година да стартира при започване на септември. По думите му, може да има рационално, ново систематизиране на образователното време, с по-голяма зимна почивка, която да даде опция за еластичност при прилагане при съществени грипни талази, студени зими и замръзнали пътища. Началото на втория образователен период би могло да стартира след края на зимната почивка.
Според Стаматов, в случай че образователната година стартира на 1 септември, би могло да има изпитна седмица през юни с съсредоточаване на изпити – като държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване в 7-и и в 10- клас, изпити в 8-и клас. Би могло да има опция за гъвкаво привършване на обособените учебни стадии до 15 или 30 юни, съобразено с възрастта на учениците.
В днешно време, когато нищо не е както преди, е добре да стартира логичен и стойностен спор за всички позитивни и отрицателни страни от възможна смяна на началото, продължителността и завършването на образователната година в учебното заведение ни. Като позитив се обрисува спестяването на разноски за парно и ток през вероятно по-дългата зимна почивка, счита Стаматов.
Според него има също няколко компликации и негативи: при започване на септември е към момента горещо, а с югоизточното ревю на учебните здания ще има неподходящи последствия за ученето, поради високите температури; подготовката на образователната година би следвало да стартира към 15 август, което допуска ранна организация за учебните поправки, а учителите да се върнат в учебно заведение в последната седмица на август.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР