Ако трябва да се потопим в историческия океан на технологиите,

...
Ако трябва да се потопим в историческия океан на технологиите,
Коментари Харесай

Editorial: Смартфон или лаптоп?



Ако би трябвало да се потопим в историческия океан на технологиите, ще открием една доста забавна и циклична причинност. Изобретяването на телефона предшества това на компютъра, само че по-късно функционалностите на компютъра стартират постепенно да се интегрират в телефона - трансформирайки го в днешния прочут на всички смарт телефон.

Унификацията и интеграцията на разнообразни технологии в едно устройство не е нещо ново - спомнете си MP3 плейърите, фотоапаратите от вида point-and-shoot, цифровите бележници, органайзерите, диктофоните и доста други, събрали заедно качествата си в заветните смарт телефони. Именно тази интеграция, дружно с все по-бързия ритъм на развиване на вградените в мобилните устройства технологии - процесор, камера, памет и други - ме карат да си задам въпроса от заглавието на този материал.

Необходим ли ни е компютър в 2018-а година или един смарт телефон от висок клас би приключил работа? Разбира се, когато приказваме за по-специфични задания - дизайн, гейминг, програмиране - несъмнено преносимите компютри и десктоп машините имат солидна преднина, само че в случай че става дума за по-обща приложимост - дали смарт телефоните не могат да заместят изцяло по-големите им събратя?

Лаптоп vs смарт телефон - мултимедия
Навремето, а и в този момент, доста от компютрите обслужваха мултимедийните потребности на потребителите - без значение дали става дума за маратони Star Wars или преслушване на последния албум на Sodom. Ако погледнем чисто механически, множеството смарт телефони имат по-висока резолюция на екраните си и доста по-висока плътност на пикселите на квадратен инч. Докато междинната разграничителна дарба на множеството преносими компютри е 1080х1920 пиксела при размери сред 13 и 17 инча, телефоните от висок клас към този момент имат 2к и 4к екрани при размер 5-6 инча.

Добавяме към техническата борба и яркостта - доста значим индикатор при консумация на образно наличие, изключително навън. Докато множеството преносими компютри реализират към 250 нита бляскавост, модерните смарт телефони могат да преминат границата от 700 нита - основно поради по-малките размери на екраните. Сигурно си задавате въпроса - кой би гледал Star Wars маратон на телефон? Напълно прави сте, това е и главният минус - екраните на смарт телефоните са прекомерно дребни - макар че слагането им покрай очите компенсира тези разлики, това води до отмалялост и напрежение.

От друга страна можете да гледате къси клипчета в YouTube или да преслушате някоя ария на Bluetooth слушалките си до момента в който пътувате в метрото или чакате в зъболекарския кабинет, или сте на празненство, което не ви е доста забавно (защо просто не си тръгнете?). Разбира се, за идеалното кино прекарване най-хубава работа би приключил 50-60 инчов OLED тв приемник, само че тук сме сложили една против друга две мобилни джаджи и резултатът напълно не е толкоз еднопосочен.

Неудобството от дребния екран се компенсира от бързината, с която можете да достигнете до мечтаното наличие на всички места, където се намирате. Докато вие извадите преносимия компютър в метрото, стартирате операционната система и намерите клипчето в YouTube страницата в браузъра, аз към този момент ще съм изгледал няколко такива на телефона си. Същото се отнася и за музиката и фотосите. И с цел да не ядосам хардкор почитателите, ще слага резултат за тъждество, с ангажимента, че в бъдеще потреблението на мултимедия принадлежи на смарт телефоните.

Резултат: еднакъв




Лаптоп vs смарт телефон - връзки
Тук нещата са ясни - успеха е изцяло и абсолютно присъдена на смарт телефона. Да, преносимите компютри имат опция за гласови позвънявания през многочислените платформи за IP телефония, могат да пращат и получават мейли и текстови известия, само че всичко това е налично в смарт телефоните и се случва доста по-бързо и елементарно. Неслучайно в много материали се пробвам да пиша вместо смарт телефон - мобилен комуникатор.

Резултат: смарт телефон 1:0 преносим компютър
Лаптоп vs смарт телефон - основаване на наличие
Още една доста противоречива функционалност или област на приложимост. Тук важат същите правила - в случай че става дума за характерна активност - графичен дизайн, програмиране, видеообработка - то преносимите компютри с лекост побеждават смарт телефоните. Какво обаче има поради елементарният консуматор, когато употребява това гръмко фразеология " основаване на наличие ". Най-вероятно има поради публикуване на следващите фотоси от вечерята си в Instagram, забавен пост във Фейсбук, даже запис на YouTube видео в подобаващ миг.

В тези случаи резултатът още веднъж не е еднопосочен - преносимите компютри имат хардуерна клавиатура и огромен екран - положителни помощници при основаване на текст и графики. Смартфоните от своя страна разрешават огромна независимост при снимането на аудио, снимков и видеоматериал - форматите на бъдещето (колко от вас ще прочетат тази стена от текст, която в този момент пиша?). Отново тук ще слага тъждество, само че то се крепи на косъм - бъдещето на контент криейтърите (модерни като тази чуждица) е в смарт телефоните - с две, три камери и микрофони, с неограничена съгласуваност и непосредствено предаване онлайн.

Резултат: еднакъв




Лаптоп vs смарт телефон - игри
Дойде ред и на най-болезнената тематика за множеството запалени читатели на PCWorld - игрите. Ако би трябвало да бъда почтен, не ми хресва посоката, в която се е насочила промишлеността сега. Точно рестриктивните мерки на смарт телефоните постановат проектирането на характерни игри, а бизнес моделът е още по-сбъркан - първичната игра е безвъзмездна, само че с цел да извлечеш каквото и да е наслаждение от нея, би трябвало да налееш един куп пари. (Личен образец с Mobius Final Fantasy, в която за 2 години потънаха над 600 лева).

Лошото е, че тези модели и геймплей стартират да се трансферират и към PC заглавията. Причината е ясна - сега съвсем всеки на тази планета има смарт телефон, до момента в който притежателите на преносими компютри, десктопи или конзоли са много по-малко. И в допълнение - смарт телефонът е идеалната платформа за реклами, които текат във всяка мобилна игра, тъй като е с вас съвсем 24/7. И въпреки всичко, в случай че приказваме за малко по-сериозен гейминг от Candy Crush или друга сходна времегубка, даже най-слабият преносим компютър ще предложи по-приятно преживяване от смарт телефона. Не тъй като модерните телефони нямат мощност - на тях може да се играе Quake, Final Fantasy и каквото си помислите. Просто такива игри за мобилни устройства съвсем не се вършат. Ето за какво давам успеха на преносимите компютри.

Резултат: смарт телефон 1:1 преносим компютър




Лаптоп vs смарт телефон - работа
Доста обстойно разбиране е тази " работа " - дали приказваме за водач на такси, програмист, кранист, сервитьор или счетоводител? Във всеки случай, абстрахирайки се от специалностите, които нямат никакъв допир с IT (те са все по-малко), можем да си представим смарт телефона като асистент в много повече ръце, в сравнение с преносимия компютър. Дори аз, като публицист, от ден на ден избирам да предавам наживо разнообразни събития през телефона си, вместо да мъкна тежък (относително) преносим компютър и да набирам текст. Запис на изявление също може да се направи със смарт телефон, както и фотоси - нещо, с което преносимият компютър не може да се оправи.

Но в случай че погледнем и по-общо на понятието работа - когато би трябвало да си запишете нечий телефонен номер или рецепта за сладки, или пък номера на простакът, който ви е блъснал с таратайката си - всичко това става за секунди. Да не приказваме за все по-голямата интеграция на изкуствен интелект в смарт телефоните и услугите им - Гугъл оферират различаване на растителни и скотски типове в своите Photos, а тази функционалност ще бъде разширявана от ден на ден. Shazam и сходни приложения ще познаят песента, която ви е харесала за секунди, а разнообразни фитнес приложения ще оказват помощ за по-добър живот. Дори не мога да се сетя за всички приложения на многочислените датчици, вградени в средностатистическия смарфон - има опция за лазерно замерване на разстояние, компас, нивелир, който употребява акселерометъра, даже метал детектор. За общ работен асистент - в персоналното време или в работното пространство смарт телефонът излиза с едни гърди напред.

Резултат: смарт телефон 2:1 преносим компютър




Вместо умозаключение
Напълно разбирам, че сходни материали са мощно спекулативни, само че през днешния ден на път за работа се замислих какъв брой постоянно разтварям преносим компютър у дома и какъв брой време извозвам пред екрана на смарт телефона - без значение дали за работа или развлечение. Дали преносимите компютри ще изчезнат постепенно и ще правят отстъпка на все по-големите, мощни и комфортни за работа смарт телефони в близкото бъдеще? Виждали сме и по-странни неща в софтуерната история. Какво мислите вие?
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР