Ако тримата автомобилни производители в Детройт повишиха заплатите на главните

...
Ако тримата автомобилни производители в Детройт повишиха заплатите на главните
Коментари Харесай

Автомобилните компании, в които работниците трябва да се трудят няколкостотин години за едногодишна заплата на шефа си

Ако тримата автомобилни производители в Детройт покачиха заплатите на основните изпълнителни шефове с 40% през последните четири години, то за служащите смяната е единствено алегорична. Това беше главен мотив за профсъюза на United Auto Workers за автостачката на служащи в Съединени американски щати.

Президентът на UAW Шон Фейн неведнъж повтори цифрата, сравнявайки я с 6% покачвания на заплатите, които автомобилните служащи са получили след последния си контракт през 2019 година Той стартира договаряния с искане за сходно 40% нарастване на заплатите за четири години. UAW понижи настояването си до 36% нарастване на заплатите, само че двете страни остават надалеч една от друга в договарянията, което провокира стачка.

Напоследък има възходящата наклонност на профсъюзи, които от ден на ден приказват за разликата в благосъстоянието сред служащите и огромните шефове, с цел да засилят търсенето на по-добро възнаграждение и условия на труд.

Докато заплащането на основния изпълнителен шеф се е нараснало съгласно United Auto Workers, то заплатите на елементарните служащи изостават от този тренд. Но дали основните изпълнителни шефове на огромните автомобилни компании в действителност са получили 40% нарастване на заплатите? Не тъкмо.
 Шестима изпълнителни шефове, чиито заплати ще бъдат доста по-ниски през 2023-та
Шестима изпълнителни шефове, чиито заплати ще бъдат доста по-ниски през 2023-та

За да се предотвратят по-големи разноски в фирмите

" Не знам от кое място идва нарастването от 40% ", разяснява изпълнителният шеф на General Motors Мери Бара неотдавна. Заплащането на изпълнителен шеф не е елементарно за пресмятане, защото огромна част от него идва под формата на дотации за акции или варианти върху акции.

Ето какви са заплатите на изпълнителните в три от огромните автомобилни компании General Motors, Ford and Stellantis и какъв брой тъкмо огромна е разликата с елементарния чиновник, прегледани от Fortune.

Бара е най-добре платеният изпълнителен шеф. Нейната заплата е 28,98 милиона $ през 2022 година Голям съставен елемент от нея е 14,62 милиона $ дотации за акции, които се дават за три години и чиято последна стойност зависи от продуктивността на акциите и други индикатори.

Заплащането й се е нараснало с 34% от 2019 година, съгласно данни от обществени документи, оценени за AP от Equilar.

Главният изпълнителен шеф на Ford Джеймс Фарли e получил близо 21 милиона $ общо през 2022 година, което е 25% нарастване по отношение на 16,76 милиона $, които тогавашният основен изпълнителен шеф Уилям Клей Форд взе през 2019 година Заплатата на Фарли предходната година включва 15,14 милиона $ награди за акции, които също се дават за три години с крайната стойност зависи от продуктивността.

Stellantis беше основана през 2021 година със сливането на италиано-американския конгломерат Fiat Chrysler Automobiles и френската PSA Group. В годишния си отчет за възнагражденията Stellantis уточни, че заплатата на основния изпълнителен шеф Карлос Таварес за 2022 година е била 23,46 милиона евро. Това е съвсем 77% нарастване по отношение на тогавашното възнаграждение на изпълнителния шеф на Fiat Chrysler Майк Манли за 2019 година от 13,28 милиона евро.

Това са числата, употребявани от UAW, когато профсъюзът съобщи, че тримата шефове на автомобилни компании са нараснали заплащането на основните изпълнителни шефове с 40,1% от 2019 година насам.
 9 000 $ на месец, с цел да си стажант: Топ 10 на фирмите, които оферират най-високите заплати на стажанти
9 000 $ на месец, с цел да си стажант: Топ 10 на фирмите, които оферират най-високите заплати на стажанти

Предложенията на някои са доста великодушни

Какво е заплащането на елементарен служащ?

Както и да погледнем числата, разликата сред заплащането на основния изпълнителен шеф и обикновените служители и в трите компании е гигантска.

В GM междинното възнаграждение на служащите е било 80 034 $ през 2022 година На този елементарен чиновник ще му отнеме 362 години, с цел да получи годишната заплата на Бара.

При Ford, където заплащането е $74 691, ще им отнеме 281 години, с цел да вземат заплата, равна на тази на шефа им.

В Stellantis, със приблизително възнаграждение от 64 328 евро, ще са нужни 365 години.

Това е надалеч над нормалната разлика в заплащането в фирмите от S&P 500, която беше 186 към 1 съгласно годишното изследване на заплати на основните изпълнителни шефове на компании, което употребява данни от Equilar.

Според изследване на 350-те най-големи обществено търгувани компании в Съединени американски щати съотношението на възнаграждение сред основен изпълнителен шеф и служащ е било 15 към 1 през 1965 година

Историята с Tesla

Възнаграждението на основния изпълнителен шеф на компанията за електрически автомобили Илон Мъск за 2022 година е посочено като " нула " в изказването на компанията.

Според документи, през 2021 година Мъск е взел над 737 милиона $, до момента в който елементарен чиновник на Tesla печели 40 723 $ през тази година.

Ако този служащ желае да завоюва заплатата на Мъск за тази година, ще са нужни повече от 18 000 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР