Ако тази гледка ви изглежда позната, значи Гордост и предразсъдъци“ със

...
Ако тази гледка ви изглежда позната, значи Гордост и предразсъдъци“ със
Коментари Харесай

На гости на мистър Дарси в Пембърли

Ако тази панорама ви наподобява позната, значи „ Гордост и предубеждения “ със сигурност е след обичаните ви филми, тъй като това е имението Пембърли във кино лентата с Кийра Найтли от 2005 година

В действителността това място се назовава Чатсуърт хаус и е едно от най-знаменитите и красиви имения на Англия. Това е домът на семейство Кавендиш от 1549 година, тъй че още по времето на Джейн Остин е задоволително прочут и Елизабет Бенет го посещава по пътя си към Пембърли – по този начин написа в романа. Впрочем филмът „ Гордост и предубеждения “ е единствено един от многото, снимани в имението, последният към този момент е сериалът „ Короната “. Всяко лято тук се организира бал, наименуван „ Гордост и предубеждения “, а в музея на замъка се продават какви ли не тематични сувенири, в това число и бюстът на мистър Дарси от кино лентата. Киното е заблуда, всички знаем това, тъй че не бях сигурна дали би трябвало да имам прекомерно огромни упования по отношение на действителността. Оказа се, че Чатсуърт хаус е магическо място, чието обаяние никой филм не може да пресъздаде. В момента там живее 12-ият херцог на Девъншир и всички притежатели обратно във вековете единствено са добавяли към хубостта на къщата и парка. Както означи приятелката ми, същински шанс е, че в огромното родословие Кавендиш не се е случил нито един хаймана, който да проиграе или разпродаде фамилните благосъстояния. Вместо това всеки идващ херцог грижливо е възстановявал и доизграждал фамилното имение, като за тази цел са пожертвани други парцели на семейството – измежду тях и лондонската им къща на „ Пикадили “.

В тази голяма къща няма нито едно помещение, което да не е напълно до последния милиметър – с изрисувани тавани, с копринени тапети, с инкрустирани порти, подпрени с дребни железни фигури, с скъпи мебели и картини, подредени на няколко равнища една върху друга. По някакъв метод в тази музейна конюнктура е непокътнато и чувството за дом – в стаите има известна еклектика, поради желанията на другите генерации към едни или други стилове, а етикетите и надписите на експонатите, свързани с къщата, са написани на ръка. Никога не съм виждала толкоз необичайно решение и то мигновено прави посетителите пристрастни към семейство Кавендиш.

А това е извънредно семейство. Петата херцогиня на Девъншир, родена Спенсър, освен е пралеля на Даяна, само че е и популярна фигура в британската история – за нея има филм с Кийра Найтли и Рейф Файнс в основните функции. Ясно къде е сниман. Изобщо семейство Кавендиш с право се гордее с изключителните дами, носещи това име по рождение или с брак, измежду тях са сестрата на Джон Кенеди, сестрата на Фред Астер, както и Стела Тенант. За всяка от тях би трябвало да се опише настрана.

Не по-малко забавни са и мъжете – шестият херцог, останал ерген до края на живота си, който построил цяло крило за посетители и се развличал, като рисувал в бележниците си скици на най-добре облечените хора, които срещал при пътуванията си – той бил отдалечен предходник на street style фотографите. Неговият отдалечен потомък през XX век, който имал дузини идентични кашмирени пуловери, всеки с откъс или сентенция, избродирани начело – до един извънредно смешни и леко неприлични.

За парка също може да се споделя дълго, като най-близкият по величина и жанр, който съм виждала, е този във Версай. Изобщо имението Чатсуърт хаус е изцяло почтено за огромната си популярност. Намира се покрай Донкастър и Шефийлд, тъй че се стига единствено с един полет. Прекрасна дестинация за някой летен уикенд.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР