Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем

...
Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем
Коментари Харесай

Преизчисляване на пенсиите струва колкото бонуса от 50 лв.

Ако търсим правдивост в пенсионния модел, би трябвало да се върнем най-малко няколко години обратно и да се анулират всички неща, които направиха по този начин, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия, показа мнението си изпълнителният шеф на Европейската фондация за възстановяване изискванията на живот и труд към Европейската комисия и някогашен министър Ивайло Калфин в изявление за Bulgaria ON AIR.

Той разяснява и служебния кабинет, назначен от Румен Радев, който показа работата си като ``връщане в нормалността``. " За месец не могат да се създадат чудеса. Аз не бих споделил, че могат да се създадат и нови политики. Това, което виждаме, е по-скоро в кадровата сфера, в сравнение с в политиките ", съобщи някогашният обществен и външен министър Ивайло Калфин.

по " швейцарското предписание " (на база инфлацията и растежа на икономиката), само че нарастването няма да е за всички пенсионери. Според Калфин това е постоянно срещана процедура на Запад, а у нас е по-наложително преизчисляването на пенсиите, което би коствало на страната толкоз, колкото надбавките от 50 лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Увеличението на пенсиите от 1-ви юли няма да бъде еднообразно за...

" Ако търсим правдивост в пенсионния модел, би трябвало да се върнем най-малко няколко години обратно и да се анулират всички неща, които направиха по този начин, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия. Това значи да се преизчислят пенсиите съгласно осигурителния стаж и вноските, които са правени ", уточни някогашният обществен министър.

Според Калфин би трябвало да се направи по този начин, че приходът от пенсии да доближи 60-70% от прихода, с който се е пенсионирал човек. Целта е пенсията да бъде заслужен приход за хората, а не благодеяние. По-старите пенсии обричат хората на доста тежък живот, призна той.

По думите му костват на страната 160 млн. месечно и 1,3 милиарда на годишна база, като с тези средства " можеше да се направи доста по-справедливо преизчисляване на пенсиите ".

" Сега се харчат същите пари, само че за сметка на всякаква логичност и доверие в пенсионната система. Не е заслужено човек с 30-35-40 години стаж да получава благодеяние. Той просто си ги е проработил тези пари и би трябвало да си ги получи ", безапелационен беше Калфин.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР