Ако сте получили мейл от ГДБОП, че са ви повдигнали

...
Ако сте получили мейл от ГДБОП, че са ви повдигнали
Коментари Харесай

Нова вълна фалшиви призовки от името на ГДБОП с обвинения в педофилия

Ако сте получили мейл от ГДБОП, че са ви повдигнали обвинявания в педфилия, разпространяване на порнография и полови закононарушения, а вие не сте направили такива, - не се стресирайте. Това е машинация. И то - следващата сходна. Зад нея стоят незаконни групи от Северна Африка и задачата е да измъкнат пари от жертвите си.

Фалшивите обвинявания, които се изпращат от името на ГДБОП са в прикачени PDF файлове на електронни писма. В тях най-често на получателя се дава период от 24 часа, с цел да се свърже с подателя отново по е-поща и да заявява подготвеност за извънсъдебно съглашение.

" Последните няколко дни се употребяват знаците и на ГДБОП, и на дирекция " Кибирпрестъпност " и на националната полиция и на Европол. Имали сме жители, които идват от другия завършек на България да кажат: " аз получих подобен имейл ", споделя Владимир Димитров, шеф отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

В писмата името на получателя не е посочено, само че пък му се предявяват няколко тъй наречените " обвинявания " в закононарушения от полов темперамент, които били осъществени във виртуалното пространство.

" Използват се и имената на чиновници на правоохранителните организации. На процедура тези фишинг имейли се изпращат от северноафрикански проведени незаконни групи, които употребяват компроментирани сървари от целия свят ", сподели Владимир Димитров, шеф отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

В едното от писмата, което се популяризира най-активно, се дефинира санкция от над 10 хиляди лв. с предизвестие, че алтернативата е тежка присъда и санкция от над половин милион евро.
Измамниците дават къс период за заплащане, с цел да се приключи следствието и да се изтрият доказателствата

" Да стартира връзка с тях и да заплати така наречен " санкция " или таксата за това, че е осъществено сякаш някакво закононарушение. Дават им се банкови сметки в чужбина, някой път им се дават адреси на криптопортфели, с цел да изпратят тъй наречените " санкция ". Огромна част от потребителите просто пренебрегват тези имейли, или ги изтриват, или ги маркират като фишинг, като спам. И това е най-важният съвет, който можем да дадем ", разяснява Владимир Димитров, шеф отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

В лъжливите мейли постоянно словоредът е комплициран, а против познати имена на прокурори и служители на реда са посочени погрешни длъжности. Освен това нито полицията, нито ГДБОП приканват хората посредством е-поща и не оферират санкции, против които да прекратят следствия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР