Ако сте от хората, които с отворени души и очи,

...
Ако сте от хората, които с отворени души и очи,
Коментари Харесай

Зората на рейв културата у нас - в специално издание

Ако сте от хората, които с отворени души и очи, усмихнати лица, цялостни с вяра и увлечени от магията на електронната музика сте танцували първите електронни празненства у нас, то сигурно не сте пропуснали сполучливата и извънредно забавна мултижанровата галерия “Български Рейв Архив “, която означи забележителен интерес в края на  2021 година

Инициативата за възкръсване на архивите от първите години на електронната сцена у нас, дело на образния актьор Владислав Илиев, ще има нов живот под формата на неповторима фотокнига с тираж от 300 бройки, която ще бъде показана на 28 април от 19: часа в клуб „ ДОМ/DOM ”.

Колекционерското издание събира на едно място селекция от любопитни материали, припомнящи ни страстта и духа на 90-те до ранните 2000,  като снимка, флаери, плакати и публикации.



„ Клубната сцена не е мода, тя е по-скоро метод на живот и философия. Добре е да се отнасяме към нея с това почитание, с което се отнасяме към религията или към други обществени пластове на обществото ", споделя създателя на проекта Владислав Илиев.

Интервютата, включени преди две години в изложбата „ Български Рейв Архив “, в които главните герои на ранната рейв сцена у нас напомнят най-интересните истории от епохата на първите празненства у нас и обществената и политическа конюнктура в тези години, могат да бъдат открити в приложение на книгата, където QR код ще препраща към видеа онлайн и ще добавя наличието през добавена действителност (AR).

“На първо място беше отношението с хората. За мен това беше извънредно значимо. Може би това, в случай че се замислите, през днешния ден е най-дефицитната стока. Отношението, естественото човешко взаимодействие, любовта и уважението. Не-насилието към индивида до теб. Това беше философията на цялото това време. “ – споделя в изявлението си за плана  Dr. Tzanev – водещ на едно от най-влиятелните тогава излъчвания за електронна музика по радио RFI.

„ И  това се случи в едни доста странни години – първоначално и средата на 90-те, като си представям, че този интервал в България подхожда на 30-те години в Чикаго, когато всичко беше доста гангстерско, имаше някакви мафиотски воини, изстрели по улиците и по питейните заведения. А на тези празненства просто цареше едно успокоение. Може да е имало някакви странни случаи, само че аз не съм ги преживявал. Имаше един дух на обич “ – споделя и Страхил Велчев, KinK.

Проектът„ Български Рейв Архив “ показва селекция от неповторими материали, видеа и изявленията с хора, оформили сцената в първите години на прехода: Агнес – първият face control в клуб Спартакус, DJ Steven, Ясен Петров, Иван Попов – Smurf, Иво Рачев, Алекс Мечеви DJ Rady от Metropolis, Делян Христов (D-Alien) , работил по визиите и флаерите на първите празненства у нас, Марта Данева - Laylla Dane , Рада Еленкова, Елена Ненкова – фотограф , Радослав Илиев – режисьор на предаването „ ТеХнО “ по Българска национална телевизия, Стоян Стоянов –основател на Magratheaи Earth Dance Festival, Николай Маджаров – Файчето, част от групата „ Тибетски сърца “, доктор Цанев – радио RFI, Ясен Згуровски – face control и танцьор, DJ Balthazar, No Good, Valentine, KinK . Архиви от изявления в издания, като вестник „ 24 часа “, „ Култура “, „ Сега “, списания „ Егоист “, „ Нов темп “ „ Метрополис “ и други.

Тридневна стратегия ще съпътства представянето на „ Български Рейв Архив “ 

В първата вечер, 28 април, зад пулта ще застанат DJ Steven, Jassen Petrov, Kikk-Николай Маджаров – Файчето , дружно с Laylla Dane .

Втората вечер ще показа по-твърд тон от един от създателите на Sofia Records и PornoBPM – Kei, дружно с Roboknob (Live) и Vitya .

В неделя програмата ще е дневна, с амбиънт сетове от Scav, Cinnamint и Vladzen .

За създателя на плана:

Владислав Илиев (Vladzen) е интердисциплинарен образен актьор с фокус върху усещането за светлина и пространство, апаратура, театрален дизайн и видео. Завършва НАТФИЗ през 2010, компетентност Сценичен и Екранен Дизайн, а от 2016 е посетител преподавател по видео мапинг, компетентност „ Дигитални изкуства “ в НХА, София. През 2009 основава студио Phormatik с интерес към развиването на цифровата просвета в областта на изкуството и основаването на прекарвания посредством изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в региона на интерактивния дизайн, 3Д мапинг и нови медии и развива консолидираното им в театъра и перформативните изкуства.

Информацията  за събитието може да следите  тук.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР