Ако сте над определена възраст, вероятно помните, че в зората

...
Ако сте над определена възраст, вероятно помните, че в зората
Коментари Харесай

Ваучери за фирмите, интернет клубове за пенсионерите

Ако сте над избрана възраст, евентуално помните, че в зората на интернет, в България имаше мрежа от компютърни клубове. Те бяха мястото, където хората се събираха да играят, да пишат, да ровят за информация, да гледат филми. Постепенно, с обзавеждането на повече домове с лични компютри, по-бърз интернет, благоприятни условия за мрежови игри онлайн и най-после - смарт телефоните, тези клубове отмряха.

Затова наподобява малко необичайно, че Планът за възобновяване и резистентност на България има намерение да ги възобнови. С тази основна разлика, че в случай че тогавашните клубове бяха най-вече за младите, в този момент новите ще бъдат с съществена публика по-възрастните, безработните и такива в неравностойно състояние.

Всъщност, тактиката по цифровизация на българското общество и дребния бизнес се крепи на два съществени стълба: онлайн платформа и офлайн клубове за хората без цифрови умения и ваучери за компаниите.

На пръв взор тези стратегии наподобяват екзотични и с дребен късмет да отлепят България от дъното на Европейски Съюз във връзка с потребление на цифрови услуги от популацията или цифровизация на бизнеса. С вярно ръководство обаче, е допустимо част от тях да са сполучливи.
Базар за (малка) цифровизация
Схемата с ваучерите за бизнеса наподобява като пазар за цифровизация.

Накратко, държавното управление предлага на бизнеса, който изостава с модернизацията си, да може да кандидатства за ваучерна стратегия за цифрови услуги. За нея са заложени общо 60 млн. лева В последната оповестена версия на проекта се плануват те да са за сред 5 и 20 хиляди лева, само че съгласно източници на " Капитал " таванът към този момент е 30 хиляди лева, а главният спор сега е дали тази сума да е с или без Данък добавена стойност.
Капитал - брой 42
От една страна ще има сертифицирани снабдители на услуги, а от другата компании ще могат да аплайват за такива от тях - например цифров маркетинг, уеб страници, програмен продукт за ръководство на процеси и киберсигурност, както и да си изберат кой снабдител да употребяват. Ниският таван на ваучерите обаче допуска, че мярката е ориентирана главно към компании, които изобщо не са цифровизирани и може да им бъде доставен и внедрен единствено към този момент подготвен програмен продукт. Проектите по поръчка са доста по-скъпо наслаждение.

" Предимството на ваучерите е, че рискът се споделя за дребните и междинни предприятия, които желаят да опитат нещо ново. Схемата е удачна и поради по-ниската административна тежест ", разяснява пред " Капитал " Огнян Траянов, изпълнителен шеф на IT компанията " ТехноЛогика " и заместник-председател на УС на Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ).

Според него фокусът ще падне върху внедряването на лицензиран програмен продукт в компании, тъй като по този начин ще се обезпечи по-лесна проследимост какъв брой коства обещано решение и защо се употребява.
Пробойните
Това не е първата ваучерна стратегия за цифровизация в България - такава имаше и в предишен програмен интервал. Проблемът с ваучерните стратегии е, че те имат доста пробойни за евентуална операция - да вземем за пример отчитане през нея на нещо към този момент свършено в предишното, потребление на няколко ваучера от една компания посредством свързани сдружения, а съответно в софтуерната промишленост - и операция на цената на даден план.

Друга огромна пробойна би била, в случай че се одобри и препоръчана смяна посредством ваучерите да се закупува техника (хардуер), чието прилагане от предприятията би било непроследимо и надалеч от задачата за повече цифровизация на процесите.

Опасение буди обстоятелството и че услугите ще минават единствено през лицензирани от държавното управление снабдители на услуги, които са кандидатствали да бъдат част от програмата и чиито предложения ще се оферират на бенефициентите. Това може да бъде обсъждано като затворен пазар. Както и при всички останали стратегии с европейски пари в България, въпросът опира до надзор и по какъв начин той се упражнява.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Как да... 2 Коронавирус 3 Коронавирус
На равнище предложение е ваучерите да могат да се употребяват за програмен продукт като услуга (SaaS), което има смисъл, поради, че лицензите за програмен продукт и решенията по поръчка може да се окажат отвън тавана. Важна и смислена корекция в проекта би била и за ваучерите да не могат да аплайват IT компании, с цел да може тя да бъде ориентирана напълно към тези, които изостават най-вече във връзка с програмен продукт.

Програмата от 60 млн. лева във ваучери значи обезпечаване на спомагателна цифровизация на към 2000 компании, което единствено по себе си не е малко, само че няма да докара до макро смяна. Траянов споделя, че и фирмите, и държавното управление разчитат на тип резултат на доминото. " Ако ти вкараш нещо в допълнение в предприятието си, конкуренцията ще желае от същото, с цел да компенсира преимуществото ти ", споделя той.
Завръщането на интернет клубовете
Българските компании са на дъното в Европейски Съюз по потребление на интернет за бизнеса си, само че същата е обстановката и с популацията като цяло -.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР