Ако сте мислели, че италианците имат някакъв много сложен начин

...
Ако сте мислели, че италианците имат някакъв много сложен начин
Коментари Харесай

Италиански дни: Паста със сос от патладжани и домати

Ако сте мислели, че италианците имат някакъв доста комплициран метод на готвене и хранене, от тази графа към този момент знаете, че това не е по този начин. В италианската кухня рядко се случва нещо прекомерно пипкаво и днешната рецепта е превъзходен образец за това. През деня се работи и няма време (оттам идва и навикът на обяд да се яде паста). Храната е домашна, прясна, продуктите са сезонни и най-важно – качествени.Това качество към този момент, несъмнено, е под въпрос, тъй като огромните вериги супермаркети и техните инженерно основани храни са достигнали и до най-затънтените обитаеми места, само че все пак в Италия култът към хубавия артикул в никакъв случай няма да отмре, тъй като потребителите не са изгубили навика да го изискват. За това се грижи ненапълно армията “казалинги ” (домакини), някои от остарялата школа, които подвигат летвата пред всеки месар, млекар или хлебар, който изберат за собствен приближен снабдител.

За тези дами си заслужава да отделя особено време, тъй като са същински кулинарен ресурс (дори най-ценният), само че към този момент ще кажа единствено, че от една такава госпожа разбрах, че прекрасен сос за паста с патладжани се прави с по-мъничките, светлолилави патладжани, а не от огромните и тъмни.



Необходимите артикули:

1 патладжан (200-300 г)
1 скилидка чесън
400 г готово доматено пюре
(или същото количество продълговати домати –
попарени, обелени и нарязани на ситно)
4 с. л. зехтин
сол
черен пипер
5-6 листа свеж босилек

Първо подгответе патладжана. Нарежете го на кубчета, посолете го и го оставете да се отцеди за към 30 минути под надолнище. Изхвърлете водата, измийте кубчетата и ги подсушете с кухненска хартия.

В бездънен тиган загрейте добре зехтина. Прибавете скилидката чесън, а след минута добавете кубчетата патладжан. Посолете ги и разбърквайте, до момента в който омекнат и покафенеят. Намалете огъня и прибавете доматите. Оставете соса да къкри 20 минути. Дръпнете от котлона, посолете на усет, поръсете с прясно надробен черен пипер и напълно най-после прибавете листата свеж босилек.

Когато сте подготвени с пастата, смесете със соса и сервирайте незабавно. Аз персонално в никакъв случай не мога да устоя и на малко пеперончино най-после.

Повече от Елена можете да намерите на фейсбук страницата Italian Days.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР