Ако сте хванали неприятна настинка и имате силно главоболие, ибупрофенът

...
Ако сте хванали неприятна настинка и имате силно главоболие, ибупрофенът
Коментари Харесай

Наистина ли трябва да избягваме ибупрофен, за да лекуваме симптомите на COVID-19? СЗО казва да

Ако сте хванали неприятна простуда и имате мощно главоболие, ибупрофенът може бързо да облекчи някои от вашите признаци. Добра концепция ли е обаче да го одобряваме, ако сме хванали COVID-19?

Според доста здравни специалисти най-добре е да заобикаляме това лекарство, в случай че имаме COVID-19, защото съществуват дребен брой доказателства, съгласно които то може да усили признаците на ковид. Ако се нуждаете от обезболяващо, парацетамолът наподобява най-приемливата и безвредна алтернатива на този стадий.

Френските управляващи бяха едни от първите, които предизвестиха хората да не взимат противовъзпалителни обезболяващи (включително ибупрофен) при висока температура в резултат на инфекцията COVID-19. Оливър Веран, френският министър на опазването на здравето, написа в Twitter миналата седмица следното: „ Приемът на противовъзпалителни (ибупрофен, кортизон…) могат да играят роля в усилването на инфекцията. В случай на висока температура приемайте парацетамол. Или в случай че към този момент пиете противовъзпалителни медикаменти или имате подозрение, обърнете се към персоналния си доктор за съвет. “

Впоследствие редица специалисти потвърдиха това изказване и започнаха да предизвестяват хората да не употребяват ибупрофен. Факт е обаче, че на фона на цялата пандемия не разполагаме с огромен брой научни доказателства по въпроса.

„ Междувременно за лекуване на признаци като висока температура и болки в гърлото, наподобява обикновено първият ни избор да е парацетамол “, споделя проф. Пол Литъл от Университета на Саутхамптън, Англия.

Проф. Литтъл е съавтор на изследване, оповестено в British Medical Journal, което открива, че пациенти с респираторни инфекции (като простуда, а не COVID-19) могат да влошат положението си, в случай че одобряват ибупрофен, а не парацетамол.

Защо някои здравни специалисти ни предизвестяват за противовъзпалителните медикаменти?

Нещата са директно свързани с противовъзпалителните свойства на ибупрофена, а точно – той притъпява имунната система, което може да забави възстановителния развой, изяснява проф. Иън Джоунс, вирулог от Университета на Рийдинг.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР