Ако сред новогодишните обещания на повечето хора в началото на

...
Ако сред новогодишните обещания на повечето хора в началото на
Коментари Харесай

MultiSport: Младите спортуват, но хората над 40 г. нямат навици и бързо губят мотивация

Ако измежду новогодишните обещания на множеството хора при започване на предходната година е било това да отделят повече време за спорт, немалка част от тях в действителност са го изпълнили, демонстрира изследване за спортните привички измежду българите.

Само за година броят на хората, които спортуват най-малко един път седмично, се е нараснал с 20 на 100 до 1 млн. души. Най-активни са младите сред 15 и 29 година Това сочат данните от проучване на MultiSport Index на IPSOS България.

Изследването е извършено сред 13 и 23 октомври 2023 година измежду 1000 души - мъже и дами сред 15 и 69 години. То е по поръчка на Бенефит Системс България, която от 2015 година насам дава опция на корпоративните клиенти да дават карти MultiSport на своите чиновници като част от пакета им със обществени придобивки.

Проучването демонстрира, че делът на хората, които постоянно са физически дейни, се усилва през последните години – от 29% през 2019 година до 42% през 2023 година

Наред с обичайното посещаване на спортни зали и фитнес центрове се усилва ползата към карането на колело и ходенето пеш - интензивности, които могат да се практикуват от цялото семейство и които се отразяват позитивно както на физическото, по този начин и на психическото здраве.

Общо към 2 млн. са българите, които са физически дейни най-малко един път месечно.

Основният проблем съгласно експертите е обвързван с мотивацията - даже да съумеят да се накарат да се движат повече, при доста хора това е краткотрайно.

Най-често повода за това е дефицитът на време, само че и дефицитът на интерес. При поколението над 40 години спънка е неналичието на построени привички и задоволително информация за изгодите от придвижването.

На спорт нормално се записват хора, които търсят решение на собствен физически проблем или желаят да трансформират външния си тип.

Според експертите обаче без съответни цели елементарно се губи фокус и мотивация. Препоръката е да се концентрираме върху позитивния резултат от спортуването, вместо да сме физически дейни, тъй като нещо друго го постанова.

Експертите напомнят, че на седмица са нужни най-малко към 150 минути умерено физическо натоварване, които могат да се разпределят в няколко дни, като се редуват тренировки, разходки или различен тип придвижване.

Ефектът е по-малко стрес, по-добра мисловна активност, по-здрави сърце и кости.

Ползите са още повече, в случай че спортът е комбиниран със здравословно хранене, само че без да се отива в крайности, споделят още специалистите.

" В търсене на оптималното тегло, от време на време хората залитат към съвременни диети, които дават обещание бързи резултати, само че не водят до дългогодишен резултат и могат да отключат здравословни проблеми в бъдеще ", припомня нутриционистът Евдокия Александрова.

Въпреки че по-младите са по-информирани, процентът на хората с нетипични за възрастта им проблеми, свързани с неналичието на придвижване, пораства през последните години. В същото време младите са и по-склонни да изградят непрекъснати спортни привички в дълготраен проект.

При младото потомство позитивен резултат оказват и технологиите, като смарт устройства, които регистрират разнообразни индикатори по време на спорт, защото работят стимулиращо. Специалистите вършат ангажимента, че още веднъж не трябва да се стига до крайности и до вманиачаване в себедоказването.

По отношение на морето от информация със препоръки по какъв начин, по кое време и къде да спортуваме специалистите поучават да сортираме източниците и да се научим да филтрираме информацията, а в случай че има потребност - да потърсим и техните услуги.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР