Ако спрем да ходим да пазаруваме в едни определени магазини

...
Ако спрем да ходим да пазаруваме в едни определени магазини
Коментари Харесай

Кунчев: Ако спрем да се трупаме пред магазините, ще намалим заразата


Ако спрем да вървим да пазарим в едни избрани магазини за доста красиви коледни неща, ще понижим заболеваемоста. Не мога да схвана за какво пред тези магазини, където има скупчване на хора по опашките, няма нито един представител на РЗИ. С тези думи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разяснява фрагментите от последните дни от хипермаркети за детски играчки, на които се виждат стотици хора, без отдалеченост, пазаруващи коледни дарове. Вчера в Пловдив имаше инспекция на един от тези магазини, заприказва се за санкции и даже затваряне.

Кунчев посочи също, че точно от спазването на ограниченията зависи какво и какъв брой от рестриктивните мерки ще бъдат разхлабени след 21 декември.

По думите му сега се вижда лек спад на заболеваемостта. Повечето области са излезли от най-тъмния цвят, Габрово и Кюстендил са регионите с най-високи равнища на разпространяване на вируса все още.

Доц. Кунчев разяснява и идната имунизационна акция. Няма по какъв начин да предвидим коя ваксина по кое време ще пристигна и в какви количества. Фазите за имунизиране са направени, с цел да се знае кои групи са предпочитани, акцентира той в утринния блок на БиТиВи.

Всяко РЗИ ще има фризер, който ще може да пази имунизацията. Един фризер мисля, че е към 20 000-30 000 лв.. В момента разполагаме с два доста огромни фризера, които са толкоз огромни, че могат да обзет цялото количество от 125 000 ваксини в началото, означи Кунчев.

Ваксината играе ролята на спомагателен подтик на имунитета. Но в случай че някой реши и си направи тест за антитела и има такива, и реши да не се имунизира, няма да се имунизира, добави Кунчев. Ако се ваксинирате в инкубационния интервал и по-късно се разболеете, естествено е, че ще кажете: ето аз се имунизирах, само че се разболях, разяснява още основният здравен контрольор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР