Ако случайно потърсите в Chrome Web Store ад-блокера (приставка за

...
Ако случайно потърсите в Chrome Web Store ад-блокера (приставка за
Коментари Харесай

Злонамерени ад-блокери в Chrome Web Store с над 20 милиона инсталации

Ако инцидентно потърсите в Chrome Web Store ад-блокера (приставка за блокиране на реклами), който сте конфигурирали неотдавна, и не го намерите , може би ще поискате да извършите известно пролетно разчистване на браузъра си. Защо ли? Ами, тъй като Гугъл отстрани от платформата си пет от най-високо класираните ад-блокера, откакто компанията AdGuard разгласява отчет, показващ, че те в действителност са подправени разширения с спомагателен код, който събира информация за уебстраниците, които потребителите посещават и изпраща данните на отдалечени сървъри, с цел да манипулират държанието на Chrome. " В основата си това е ботнет, формиран от браузъри, инфектирани с подправените ад-блок разширения. По този метод инфектираният браузър ще направи всичко, което му наредят от сървъра на командния център” , изясняват от AdGuard в своя отчет.

Прочетете още: Най-важното, което би трябвало да извършите, в случай че бъдете хакнати!

Фалшивите ад-блокери са заблуждавали потребителите най-малко от началото на предходната година, като за този интервал над 37 000 души са конфигурирали подправен AdBlock Plus да вземем за пример, основан от организация от вида, разказан от SwiftOnSecurity като " измамници, които клонират известни имена и основни думи ". Подобно на подправения AdBlock Plus, AdGuard открива и други основни словосъчетания, които са употребявани, с цел да изведат подправените разширения измежду първите резултати при търсене. Създателите им просто “превземат” законни разширения и прибавят няколко реда злоумишлен код, скрити зад безусловно обикновено изглеждаща визия, като даже не се тормозят да измислят всевъзможни креативен имена за подправените си артикули.

Очевидно, хората не се интересуват дали името на разширението е нещо небрежно скалъпено и генерично като " AdRemover " и са подготвени да го изтеглят без да се замислят, стига да е измежду първите резултати при търсене. Според изчисленията на AdGuard общо подправените ад-блокери са съумели да излъгват над 20 милиона консуматори. Относно това по какъв начин можете да се предпазите от сходен злоумишлен програмен продукт, от AdGuard са безапелационни, че най-хубавият метод е да ревизирате създателя на разширението и да се уверите, че това е компания, на която можете да се доверите.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР