Ако след вчерашното заседание на КСНС всички се питаха защо

...
Ако след вчерашното заседание на КСНС всички се питаха защо
Коментари Харесай

САМО В ПИК: Съмнения, че карантината на Киро е дипломатическа болест

Ако след вчерашното съвещание на КСНС всички се питаха за какво събраните политици от Румен Радев разискват 6 часа нещо, за което отпреди 5 години има решение на Народното събрание, взето с цялостен консенсус, след днешното карантиниране на премиера Кирил Петков поради контакт със инфектирания с COVID-19 Никола Минчев всевъзможни въпроси отпадат.

Тази карантина на " Просто Киро " значи едно - че на 18 януари няма да може да замине на плануваното от него посещаване в Северна Македония по случай 30-годишнината от първото й признание като самостоятелна страна, направено от България.

Казано на дипломатически диалект, Кирил Петков пипна " дипломатическа болест ". Тоест откри си незаобиколим мотив да не върви в Северна Македония.
свързани новини63829преди 2 часа93388преди 2 часа
На това място ще напомним, че съвсем нямаше посланик или наблюдаващ, който да не разгласи, че визитата на Петков в прилежащата ни страна на фона на комплицираните връзки посред ни и ветото на България за започването на договарянията й с Европейски Съюз, е груба дипломатическа и държавническа неточност. Най-грубо казано, тъй като не България желае да влиза в Европейски Съюз и това да зависи от Северна Македония, с цел да й вървим на крайници, а противоположното и визитата би трябвало да е в противоположната посока.

След вчерашния КСНС шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също съобщи, че са задали този въпрос на Петков, а той дал отговор, че това щяло да бъде " посещаване на благосклонност ".

Но въпросната карантина на Петков изяснява и още нещо - за какво от " посещаване на благосклонност " пишман министър председателят мина към " дипломатическа болест "?

Много просто. Както да въртим и да сучем, Румен Радев и събраните при него политици нямат какво да разискват в течение на цели 6 часа по гласуваната от Народното събрание позиция на България за участието на Северна Македония в Европейски Съюз и по-късно да я препотвърдят, в случай че в течение на тези 6 часа някои от тях не са се опитвали да я трансформират, смекчат, осучат, замажат и прочие

Десислава Атанасова, като единствената дала изказване след края на 6-часовото съвещание, на три пъти се направи, че не чува въпроса дали това е правено и даже откакто най-накрая го чу, отново не отговори. А остарялото предписание гласи, че когато един отговор е нито " да ", нито " не ", значи е ДА.

Само че номерът очевидно не е минал. Сценарият не е сработил. Имало е отпор. И в този момент Кирил Петков няма какво да прави в Северна Македония. Защото още преди Румен Радев да го курдиса дружно с авера му Асен Василев във властта, Херо Мустафа направи пътека до президентството, а двамата харвардски аферисти - до американското посолство. И всички до един знаехме, че един от уговорките и на двамата е смяната на позицията на България за участието на Северна Македония в Европейски Съюз.

Това е и повода Петков да изпрати в прилежащата ни страна най-върлата покровителка на тази смяна и - забележете! - към този момент негова съветничка Весела Чернева - авторката на фразата: " Ние принизихме нашите съседски връзки и разговори с Македония до исторически разногласия, което единствено по себе си е неприемливо в преговорния развой. И ветото ни слага в ъгъла на проблематичните страни в Европейски Съюз, като Полша и Унгария ".

Резил! Меко казано. А твърдо - национално изменничество.

Но след вчерашния КСНС това просто няма по какъв начин да стане. Поне публично. Така че " Просто Киро ", може би за пръв път откогато стана министър председател, взе вярно решение - да се поболее от " дипломатическа болест " и, откакто прегази Конституцията и законите, най-малко да не гази демонстративно националните ни ползи.

Така малко по малко, с Коронавирус и без Коронавирус всичко ще си иде на мястото. Както и всеки, откъдето е пристигнал.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР