Ако си мислят, че с референдум ще могат да свикат

...
Ако си мислят, че с референдум ще могат да свикат
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Заблудата с референдума на ИТН

" Ако си мислят, че с референдум ще могат да свикат Велико народно събрание, са изпаднали в надълбоко подвеждане. Глава 9 от Конституцията е безапелационна, че с цел да се свика Велико народно събрание, би трябвало да има решение на Народното събрание ". Това разяснява пред БНР конституционалистът проф. Пламен Киров във връзка подготвяния от Има Такъв Народ референдум за привикване на Велико Народно заседание. Експертът изясни: " Това решение се взема, откакто в Народно събрание е импортиран законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, който влиза в компетентността на Велико народно събрание. Този законопроект не се внася от предприемчив комитет, а от не по-малко от половината народни представители или от президента на България. Едва при импортиран подобен законопроект Народното събрание може да го разиска, като срокът е раздължен - не по-малко от два месеца и не по-късно от пет месеца от внасянето. И тогава, в случай че Народното събрание гласоподава с квалифицирано болшинство от две трети, може да се стигне до избори за Велико народно събрание, при което Народното събрание, взел решение за това, се разпуска. "
" 400-те депутати от Велико народно събрание ще се произнесат по законопроекта, само че това не значи, че са длъжни да трансформират формата на държавно ръководство ", безапелационен е Киров. " Велико народно събрание независимо преценя дали да се направи тази стъпка - това зависи от политическите сили, показани във Велико народно събрание, които би трябвало да гласоподават с болшинство от две трети, на три четения, с цел да бъде изменена Конституцията за формата на държавно ръководство ", изясни проф. Киров.
По думите му основателите на референдума могат да го провеждат, правили са го един път. " Ако гласоподавателите се засилват и се произнесат всеобщо с " да " за президентска република, примерно 60-70%, от този избор на гласоподавателите на референдума не следва промяна на формата на ръководство в страната. Инициаторите сигурно са наясно с това. По-скоро ми се коства, че това е политическа акция, обвързвана евентуално с идните избори за Народно събрание. Но това е законна цел, която би могла да бъде преследвана и с тези средства. Нека да проведат референдум, само че не трябва жителите да си мислят, че като гласоподават на референдума, страната ще стане автоматизирано президентска република ", добави проф. Пламен Киров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР