Ако се научим да как да дишаме осъзнато, всяка глътка

...
Ако се научим да как да дишаме осъзнато, всяка глътка
Коментари Харесай

Осъзнато дишане – всяка глътка въздух носи щастие

Ако се научим да по какъв начин да дишаме осъзнато, всяка глътка въздух ще ни носи благополучие. Страдащите от астма знаят цената на всяка глътка въздух и са надълбоко признателни да могат да дишат обикновено. Те безусловно се любуват на всяко поемане...
С практиката на осъзнаването всяко поемане носи благополучие. Осъзнаването може да направи всеки момент от нашето ежедневие умиротворен, явен и любящ. Това написа в книгата си  – „ Покой на Ума “ дзен майсторът Хик Нат Хан. 

Нат Хан дава рецепта по какъв начин да се изпълваме с наслада при всяко поемане. При издишване пък можем да генерираме силата на щастието както за себе си, по този начин и за другите към нас, които също ще се възползват от нея.
Възможно е в тялото да има болежка, страдалчество или да няма покой. Ето за какво започваме от практикуването на осъзнатост при дишането – с цел да можем да се възстановим и да се приберем вкъщи мощни и заредени с сила, написа Хик Нат Хан.
„ С силата на осъзнатото дишане вие се прибирате вкъщи, във вашето тяло, с цел да се помирите с него. Практикувайки осъзнато дишане, вие създавате естетика и непоклатимост. Тогава сте в състояние да се приберете вкъщи при съвкупното си тяло, с цел да му помогнете. Възможно е да продължите да дишате осъзнато, обхващайки цялото си тяло. „ Вдишвайки, съзнавам цялото си тяло. Издишвайки, опознавам и обгръщам с вниманието си цялото си тяло. “
В началото дъхът ви е като празен камион, който се движи по автомагистралата, без да придвижва нищо. Но когато започнете да осъзнавате дишането и тялото си, дъхът ви става като камион, пренасящ стока. Тази стока е проникновението. Осъзнатото дишане включва цялото тяло. Много е значимо да се приберете вкъщи в тялото си, да го опознаете, да се грижите за него и да се помирите с него.
Дзен майсторът ни изяснява и противоположния развой - какво се случва, когато ни липсва централизация и сме невнимателни:
„ Тялото ни може да е тук, само че мозъкът ни е някъде другаде. Възможно е той да се е отдал на горест или страдание по предишното. Умът ни може да е атакуван от боязън или неустановеност за бъдещето. Или може да е налегнат от яд или планове. Когато стартираме да дишаме осъзнато, за две-три секунди сме в положение да върнем мозъка си в тялото. Дишайки по този начин, осъзнато, ние пускаме предишното, пускаме бъдещето, пускаме плановете си и се освобождаваме. Тази независимост ни дава опция да влезем по отношение на чудесата на живота. Не е нужно дълго време. Няколко секунди ще свършат работа. “
Ние вдишваме и насочваме вниманието към всяко вдишване; пускаме всичко и реализираме доста независимост. С сходна независимост сме в положение да вземаме по-добри решения. Мислите и решенията ни не са изкривени от яд, боязън, горест или страдание.

Когато се върнем вкъщи при тук и в този момент с практикуването на осъзнато дишане или осъзнато вървене, може да възприемем многото условия за благополучие, които към този момент са налице. Осъзнатостта ни помага  да разпознаваме многочислените условия да бъдем щастливи тук и в този момент. Когато сме по отношение на тях, насладата и щастието са вероятни незабавно, уверен е Хик Нат Хан.
Из „ Покой на Ума “, Хик Нат Хан, издателство СИЕЛА
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР