Ако Русия започне да завзема плавателни съдове или се стреми

...
Ако Русия започне да завзема плавателни съдове или се стреми
Коментари Харесай

Русия рискува война с НАТО в Черно море, без да подозира, че флотът й ще бъде превъзхождан

Ако Русия стартира да завзема плавателни съдове или се стреми да ги сплаши, считам, че е евентуално НАТО да отговори, казва адмирал Джеймс Ставридис

Опитвайки да прихваща кораби в интернационалните води, с цел да наложи стопански надзор върху Украйна, Москва рискува да провокира директна война с НАТО, предизвестява някогашният висш главнокомандващ на НАТО в Европа.

Бившият американски адмирал Джеймс Ставридис, който ръководеше силите на алианса на континента сред 2009 и 2013 година, съобщи пред „ Политико “, че ескалацията в морето може да принуди сътрудниците на Киев да се намесят, с цел да предотвратят осакатяването на украинската стопанска система.

 

„ Действията на Русия в интернационалните води на Черно море основават действителен риск обстановката да ескалира до война сред НАТО и Руската федерация “, сподели Ставридис.

„ НАТО не даде всички оръжия и пари на Украйна, единствено с цел да гледа по какъв начин Русия задушава стопанската система й с противозаконна обсада “, добавя той.

В неделя съветското министерство на защитата удостовери, че съветски боен кораб е разкрил сигнален огън по плаващ под флага на Палау транспортен съд за сухи товари в Черно море.  Ставридис жигосах тактиката като „ равносилна на пиратство “, като Кремъл поставя все по-големи старания, с цел да подкопае търговията сред Украйна и останалата част от Европа.

 

„ Ако Русия стартира да завзема плавателни съдове или се стреми да ги сплаши, считам, че е евентуално НАТО да отговори, като поддържа филантропичен кулоар за корабоплаването “, сподели Ставридис. Алиансът би могъл да отбрани плавателните съдове, които отиват към и плават от украинското пристанище Одеса, „ с бойни самолети на НАТО над главите и вероятно с ескортиращи бойни кораби на НАТО “.

 

Напрежението в Черно море ескалира фрапантно, откакто през юли Русия едностранно се отдръпна от съглашението на Организация на обединените нации за зърното и предизвести, че корабите, пътуващи към украинските пристанища, могат да бъдат обсъждани като военни цели. В отговор Украйна сподели готовността си да нападна съветския енергиен експорт с нахлуване на морски дрон против танкер и от 23 август разгласи водите към съветските черноморски пристанища за „ зона на боен риск “.

 

В отговор на отдръпването на Русия от договорката за зърно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Русия в „ рискови и ескалиращи дейности в Черно море “, частично и по отношение на съветските бомбардировки на украинските пристанища. НАТО добави, че „ ускорява наблюдението и разузнаването в Черноморския район, в това число с морски патрулни самолети и дронове “.

Ставридис твърди, че поддръжката от страна на членовете на НАТО, граничещи с Черно море, а точно Турция, Румъния и България, ще значи, че „ съветският черноморски флот ще бъде военно превъзхождан “.

 

Турция прикани Русия да се причисли още веднъж към съглашението за зърното, а нейният Съвет за национална сигурност съобщи, че напрежението в Черно море „ не е в интерес на никого “. Съобщава се, че турският президент Реджеп Тайип  Ердоган ще се срещне с Путин в края на месеца, като търговията със зърнени култури евентуално ще бъде включена в дневния ред.

 

До момента на отдръпването на Русия от зърнената договорка се смяташе за гаранция, че 32,9 милиона тона зърнени култури ще изоставен безвредно черноморските пристанища на Украйна, предотвратявайки риска от апетит в по-бедните страни. Руският президент Владимир Путин съобщи, че държавното управление му ще „ откаже да удължи “ това съглашение, като реши да дава гратис зърно на някои африкански страни.

 

Вследствие на този ход въоръжените сили на Москва нанесоха удари по украински зърнени хранилища по черноморското крайбрежие, унищожавайки 60 000 тона храни. Русия също по този начин неколкократно е нанасяла удари по украинските пристанища на река Дунав – Рени и Измаил, единствено на няколкостотин метра от границата с Румъния, като ракетните удари явно са били ориентирани към търговията със зърно. Министерството на защитата на Москва предизвести, че „ всички плавателни съдове, плаващи във водите на Черно море към украинските пристанища, ще бъдат обсъждани като евентуални превозвачи на военни товари “.

 

Въпреки това Киев разгласи „ краткотраен кулоар “ за морския трафик от южните си пристанища, позволявайки на корабите, които от седмици са затворени в пристанището, да влязат в интернационалните води.  В сряда министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков разгласи, че първият кораб – контейнеровоз под флага на Хонконг – е отплавал макар опасността от страна на Москва.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР