Ако Русия се върна към статута на силна държава -

...
Ако Русия се върна към статута на силна държава -
Коментари Харесай

А какво ще стане след СВО? Русия вече изложи план, ако не се изпълни, ще е лошо за всички

Ако Русия се върна към статута на мощна страна - империя, която печели войни, тогава по-нататъшният проект за деяние е много транспарантен. И ще бъде злополука за всички нас, в случай че проектите ни не се осъществят...

Държавният глава Владимир Путин разпореди на държавното управление и петролните компании взаимно да подхващат ограничения за контролиране на цените на бензина и дизела. Това се споделя на формалния уебсайт на Кремъл.

" Правителството на Руската федерация, с присъединяване на отвесно интегрирани петролни компании, подхваща ограничения за стабилизиране на цените на дребно и едро на бензина и дизеловото гориво, както и за обезпечаване на локалните аграрни производители с задоволително гориво ", се споделя в заповедта на президента.

Както акцентира президентът, преди да вършат пари от експорт, производителите на горива би трябвало първо да доставят на съветския пазар.

Така го вършат да вземем за пример производителите на торове. От 21 септември Русия вкара краткотрайни ограничавания върху износа на дизелово гориво и бензин, с цел да стабилизира цените на вътрешния пазар.

Според Министерството на енергетиката това би трябвало да усили броя на предложенията за моторно гориво на съветския пазар и в допълнение да понижи цените.

Така за интервала от 23 октомври до 29 октомври, съгласно Росстат, цената на бензина (средно за най-популярните марки - АИ-92, АИ-95 и АИ-98) е намаляла с 13 копейки, възлизайки на 55 рубли. 00 коп. на литър Цената на дизеловото гориво понижа с 16 копейки и възлиза на 64 рубли и 06 копейки на литър

Също по този начин, съгласно данните от мониторинга на разнообразни търговски организации (супермаркети, вериги магазини, локални търговски обекти и др.)

За интервала от 24 октомври до 30 октомври показателят на потребителските цени възлиза на 100,14%, от началото на октомври - 100,83% и 105.47 % досега.

Политическият коментатор на " Първи съветски " Андрей Перла приказва по-подробно за това какво въздейства върху възходящите цени и икономическата обстановка в страната в ефира на програмата „ Скрити смисли “.

Власт, капитализъм и растящи цени

Според политолога Андрей Перла вертикалата на властта в Русия към момента не е добре построена. В резултат на това някои въпроси, свързани с живота в районите, остават без внимание. И не става въпрос единствено за отдалечените региони на страната ни, означи той.

" Що се отнася до равнището, качеството и цената на живота на елементарния човек, елементарния човек, нашият вертикал на власт се сблъсква с такова непоклатимо нещо като капитализма. С други думи, ние сме във постоянно несъгласие ", съобщи Перла.

" От една страна, желанието на страната да понижи общественото неравноправие. От друга страна, желанието на същата страна да обезпечи свободна конкуренция ", сподели политологът.

Но в изискванията на инфлация, дефицит на някои артикули и поради обстоятелството, че страната ни взе участие в Северноатлантическия пакт, тази свободна конкуренция неизбежно води до повишаване. И освен за дефицитните артикули, само че и за тези, които се изнасят за други страни - нефт, селскостопански артикули и така нататък

" И това е доста добре, цялостни бюджета с валута. Без това е невероятно да се поддържа същото качество на живот. Но, въпреки това, колкото по-висока е цената на същата тази валута, с която купуваме това, което сами не произвеждаме, толкоз по-изгодно е да продаваме на открито, в сравнение с да продаваме вътре ", сподели Перла.

" И колкото по-голямо е изкушението в себе си да се опита да увеличи цените до почти същото равнище, на което затова тези артикули се продават на открито ", означи специалистът.

При бензина да вземем за пример това води до неговия недостиг. Защото е доста по-изгодно да се продава не недопечен нефт за експорт, а петролни артикули, изясни Андрей Перла. Тоест подготвени бензин и дизел.

" Може ли страната да контролира това? Да. Но страната не може да контролира това със заповед, тъй като тя не има всички бензиностанции, петролни рафинерии и компании, които ги имат ", съобщи политологът.

" Държавата може да направи това, като подписа съглашения с производителите на нефт. Но страната просто няма какво да управлява цените на съответна бензиностанция. Тя няма задоволително чиновници за това, с цел да отиде до всяка бензиностанция и да види каква е цената на таблото там ", сподели Перла.

Как да запазим цените ниски?

Освен това, както означи специалистът, към момента няма консенсус коя политика към жителите е вярна. И вярно ли е посредством установяване на релативно закрепени цени хората да бъдат лишени от някои артикули, само че да им се обезпечи нужния най-малко?

" Казано напряко, това е руски метод, руска хранителна стратегия. Имате три типа салами във вашия магазин. Две или даже и трите са с купони, само че на ниски цени ", изясни той.

" Или позволете свободно ценообразуване. Тогава имате 33 или 303 типа от гореизброените салами във вашия магазин... Но тогава цената на тези салами се дефинира от производителя, пазара и вноса на някои съставки за тези салами. Затова са скъпи ", изясни събеседникът на Цариград.

Според него страната може да поддържа този баланс и да предотврати изпадането в обстановка, „ когато цените ще скочат до небето и прекалено много хора няма да могат да си разрешат нищо “. Но от позиция на множеството публични лица Русия води специфична военна интервенция, а не война. И това са две огромни разлики, както се споделя.

" Защото в случай че водехме война, а не боен окръг, тогава един служител на равнище да вземем за пример губернатор на дадена област можеше да се обърне към хората и да каже: „ Братя и сестри, имаме война! Предвоенното равнище на богатство ще бъде достигнато в шест часа вечерта след войната, когато победим. Сега, защото всичко е за фронта и всичко е за успеха, ние би трябвало, ние сме принудени да се съгласим ", съобщи Перла.

" И по-късно следва лист на това, с което сме съгласни. Стига се до припомняне, че „ по време на онази огромна война живеехме на продоволствени карти... ”. И беше доста неприятно, само че всички схванаха за какво ", сподели той.

" И в случай че не сме във война, тогава всеки човек има цялостното право да изисква от страната да му обезпечи равнището на качество на живот, което страната в действителност се е задължила да обезпечи, без значение какво ", изясни политологът.

Решението е национализация?

Андрей Перла акцентира, че „ прецизното контролиране е допустимо единствено в случай че страната е оповестила избран тип изключително състояние “. Докато не го направи, няма механизъм по някакъв метод да управлява да вземем за пример същите прекупвачи.

" Когато станем Русия, каквато би трябвало да станем, ще имаме държавен монопол върху най-големите производства и най-големите промишлености, които в действителност обезпечават живота на страната ", съобщи той.

" Тези промишлености включват, несъмнено, производството на петрол и рафинирането на петрол. Както и рандеман на газ и преправка на газ, както и експорт на зърно ", изясни политологът.

" Много неща. Но никога не е търговия на дребно, нито дребни заведения за хранене, нито дребен и междинен бизнес... Но към този момент сме на половината път ", означи специалистът.

За да извършите това, преди всичко, счита Андрей Перла, е належащо да се преразгледат резултатите от приватизацията в интерес на страната. Защото в случай че Русия е империя и печели войни, то цялата петролна промишленост би трябвало да е държавна. Тогава цените на петролните артикули би трябвало да са напълно държавни, а не отчасти, заключи той.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР