Ако ресторанти отворят на 1 февруари, ще бъдат глобени. Ще

...
Ако ресторанти отворят на 1 февруари, ще бъдат глобени. Ще
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Ако ресторанти отворят на 1 февруари, ще бъдат глобени

Ако заведения за хранене отворят на 1 февруари, ще бъдат санкционирани. Ще се направи това, което е правено постоянно. Когато някой не съблюдава заповедта на министъра, следват наказания след инспекция и определяне на нарушаването. Разбирам ситуацията, в което се намират. Отговорът на излизането от това състояние е в две неща - в МТСП, където започнаха заплащанията, само че това не би трябвало да става за сметка на публичното здраве. Искаме и от тяхна страна някакво схващане. Виждайки какво става с учебните заведения, идва и техният ред. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Нова тв.

" Никой в нищо не може да бъде 100% сигурен. По досегашните наблюдения упованията, че учебните заведения са ужасно гнездо за разпространяване на болестта не се потвърдиха напълно. Там, където има събиране на повече хора в една стая за часове, няма по какъв начин да няма предаване на вируса, само че след отварянето на детските градини и ясли и стартирането на учениците до 4 клас нямаше никакъв резултат за повишение на заболяемостта. Затова взехме решение да дадем опция деликатно с 3 класа от цялата група, което е към 37% от учениците в тази група, да участват в учебно заведение за две седмици ", уточни Кунчев.

" Малко несериозни са обвиняванията на ресторантьорите към отварянето на учебните заведения, откакто няма доказателства за заразяването в заведенията за хранене. Няма по какъв начин да се потвърди къде е станало заразяването, само че има задоволително точни изследвания за степента на риска за заразяване на другите места и нощните заведения са на едно от първите места. Това е потвърдено с научни проучвания и нямаме съображение да се съмняваме в тези резултати ", съобщи той.

По тематиката за заплахите от заразяване в учебните заведения, когато учителите преподават допълнително от един клас, Кунчев уточни, че се стремим да запазим принцип за несмесването на обособените паралелки в учебните заведения. " Продължаваме да търсим този резултат на " пъшкула ". Мое усещане е, че там е открит доста добър ред. Каквото може е направено, с цел да се понижи рискът, само че някакъв % на риск постоянно остава. Новият вид на вируса е доста по-заразен. 10 души сега при нас заразяват 6-7, а във Англия - 10 души заразяват 27. Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е към 10 пъти по-голяма и това води до повишение на риска от заразяване 10 пъти по-голяма. Затова минаваме на този вид за отричане от шаловете и плексигласовите шлемове, които стоят на брадичката и няма по какъв начин да предпазят от разпространяването на вируса. Рано е да кажем точна цифра какъв % от инфектираните са с новия вид на COVID-19. Той е в България, само че процентът още е надменно невисок ", уточни Кунчев.

" Шлемовете защищават в известна степен, само че аерозолът излиза от страни, от горната страна и изпод. Затова той защищава в пъти по-малко от здравната маска. За естествения метод на живот в обществото използването им не дава по-голяма сигурност. Дори вярното прилагане на медицинските маски е изцяло задоволително за елементарния човек в елементарни условия ", добави той.

" Аз се тормозя повече от южноафриканския вариант на ковид, в сравнение с от английския. Той е по-неприятен, защото провокира по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и понижава междинната възраст ", съобщи още основният държавен здравен контрольор.

" Южноафриканският вариант е по-слабо публикуван от английският. Сериозните ограничения в доста страни са дали резултат, счита Кунчев, защото този вариант е открит при доста малко случаи. - В България също ще се организира проучване, което да ревизира за съществуването на разновидността. "

Той добави, че смяна на оценката за носенето на маски има. Кунчев акцентира мнението си, че те защищават близките, а не болния. " Той е този, който разпръсква вируса, и в случай че има бариера, това смъква значително риска ", сподели той.

Главният здравен контрольор не предлага да носим елементарна маска над 2-3 часа, защото се навлажняват и стават пропускливи.

" Шлемът защищава с пъти по-малко от елементарната хирургична маска. Дори използването на маски, само че вярното, е изцяло задоволително за елементарния човек в елементарни условия.

Той дефинира бързите темпове на имунизация в Израел като доста забавни. Здравният контрольор показа, че следи всекидневно данните от страната, защото са необикновени.

" Половината население към този момент е ваксинирано. Там има джобове от хора, които отхвърлят да се имунизират и ще основават проблеми. В Израел са се разболели 0.017% от имунизираните. Което значи, че от няколко милиона са се разболели 22-ма души до през днешния ден. Това е безусловно задоволително. При всяка една ваксина има хора, които не реагират. Каквото и антигенно раздразнение да му направиш, той не построява имунитет при никакви условия. Добрата вест тук е, че тази заболяемост се дължи на ново разпространяване на вируса, само че не е обвързвана с използването на имунизацията ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР