Ако при управлението на ГЕРБ Борисов и Цветанов играеха с

...
Ако при управлението на ГЕРБ Борисов и Цветанов играеха с
Коментари Харесай

Актуални промени на тема Ние ги хващаме, те ги пускат

Ако при ръководството на ГЕРБ Борисов и Цветанов играеха с прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, зовейки за импорт на съдии от чужбина, палачинката през днешния ден се обърна. На дневен ред е внос на проверяващи или най-малко на прокурорски мениджмънт от чужбина, откакто вътрешното министерство спря да мели брашно с държавното обвиняване. Всичко това - още веднъж под знаковото за прехода мото  " Ние ги хващаме, те ги пускат ", само че съгласно политконюнктурата. 

 

В разгара на пристрастеностите към безрезултатния арест на Борисов кабинетът разгласи, че подготвя незабавно законопроект, който да обособи лична администрация на европейската прокуратура у нас. Към нея щели да бъдат зачислени проверяващи служители на реда и следователи, които да могат оперативно и без значение да организират всички нужни следствия в страната. Като една от аргументите за това началничката на премиерския кабинет Лена Бориславова уточни приключването в медиите на показанията, дадени от премиера Кирил Петков. 

“Истината е, че всичко в тази страна тече. Аз персонално не бих заподозряла органите на Министерство на вътрешните работи, по-скоро на прокуратурата, които са единствените, които имат цялата кореспонденция - и информацията изтича откакто те са се срещнали с нея. Ролята на премиера е да даде

цялостна независимост на настоящите органи.

Знам, че това е ново за някои органи и политици, само че по този начин ще действа страната отсега нататък! ”, увери Бориславова с безмълвна отпратка към поддръжниците на Иван Гешев. 

Всичко това става в разгара на спекулациите по отношение на ролята и желанията на самата европрокуратура в изчегъртването на модела " Борисов ". При визитата на ръководителката й Лаура Кьовеши у нас стана ясно, че са налице няколко сигнала за осъществени от " висши обществени чиновници " измами и систематична корупция с европейски средства, по които се водят следствия. Повече информация към този момент обаче нямало да бъде давана, с цел да не се пречи на проверяващите европрокурори.

Междувременно Кирил Петков реагира бърза на въпросите за връзката на европрокуратурата с Борисовия арест, който е за изнудване против хазартния бизнес на Васил Божков, приходите от който са вътрешни. Петков разясни, че показанията му са свързани с установена в нов отчет липса на надзор върху европейските средства в България. И изясни, че при финансовото министерстване на Владислав Горанов

до " съответното " еврокранче е бил позволяват единствено по един участник,

като " в някои райони това е било факт в 90% от случаите ".

„ Има нов отчет за това по какъв начин са се одитирали евросредствата – за това дава отговор министърът на финансите. И излиза наяве, че по голям % от плановете за евросредства под негово управление има единствено един позволен участник. Това в случай че не е очевадна операция или липса на надзор върху тези одити, не знам какво е. Ако един човек хипотетично е подкупен, той е подкупен освен за левове или евро, това е методът на неговото ръководство. Аз свидетелствах, че съгласно мен този отчет дава информация, че има нередности под управлението на Горанов, а заради това има заплаха от позвънявания, скриване на документи, прикриване на доказателства “, кометира Кирил Петков. И акцентира, че е споделил всичко това на Кьовеши редом с оценката че „ българският поданик е платил над половин милиард лв. за тишината на прокуратурата ".

Оттук насетне ще би трябвало да се прави оценка поръчката на кабинета за вътрешна конструкция, която да отработва делата на европрокуратурата редом, само че и настрана от тези на националната. Очевидно, става въпрос за

подпомагащи звена към европейските делегирани прокурори,

които да водят следствия под тяхно управление и наблюдаване.

Въвеждането на каквато и да било нова конструкция в правораздаването е обаче евентуално гореща тематика, заради нуждата от регламентиране, при което вътрешната конституционна и законова уредба да е в синхрон с общностната.

Дебатът за действителните благоприятни условия на европрокуратурата назрява и не е от през вчерашния ден. Тя е уредена с Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета за определяне на засилено съдействие за основаване на Европейска прокуратура. Регламентът има директно приложение и не се нуждае от одобрение, само че е противоречиво до каква степен е част от вътрешното право на страната без съществуване на цялостна вътрешна наредба за осъществяване на наредбите му.

Такава беше въведена отчасти по повод статута на делегираните прокурори с промени в правосъдния закон и Наказателно-процесуален кодекс, само че остава казусът с монопола на държавното обвиняване, на което е предоставена изключителната компетентност за управление и контрол върху следствието. И този проблем не е решен с отнемането на конституционно закрепените ръководни правомощия на основния прокурор във връзка с държавното обвиняване, част от което си остават делегираните европрокурори.

Регламентът за европрокуратурата планува категорично, че нейните следствия се организират на територията на страната членка в сходство както с него, по този начин и с националното право. Логиката е, че с цел да упражняват функционалностите си на национална територия, делегираните прокурори би трябвало да

наложително би трябвало да са със статут на национални обвинители

- поради условието за локална подготвеност. На процедура те са командировани в качеството си на делегирани прокурори в наднационална конструкция за засилено съдействие, която има статут на организация към Европейската комисия, което единствено по себе си слага въпроса за националната им подготвеност. И таман по тази причина се ускоряват гласовете за потребността от конституционни промени по отношение на националните пълномощия на европрокуратурата. Или най-малко за пояснение на конституционния съд дали регламентът за уредбата й е действително въведен във вътрешното право на съображение Договора за действие на Европейския съюз. 

В последна сметка отговори на тези въпроси ще би трябвало да бъдат търсени и давани след изникването им в практиката по наказателните каузи, по които следствието и обвиняванията ще са в обсега на европрокуратурата. Проблемът с делегирания народен суверенитет занапред ще става обект на разногласия, както се случва при всеки опит за реализиране на по-висока успеваемост в наказателната принуда. Затова е обикновено да предвиждаме, че както се " нарадвахме " на гражданската конфискация и на профилираното правораздаване, след някоя и друга година като нищо ще ревизираме и позитивното си отношение към битката с източването на европейските фондове.

Колкото до основаването на обособена администрация за европрокуратурата у нас, мераклии за положителни заплати постоянно ще се намерят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР